Foto: Arne Hyckenberg

”Jag tror på Saltsjöbadens församling”

Nyhet Publicerad Ändrad

Tanken med Thomas Arlevall

Jag skulle ha en begravning i Uppenbarelsekyrkan. Jag träffade familjen som berättade följande berättelse om mannen som begravdes. Det var flera år sedan och mannen var inte medlem i församlingen, men efter ett möte med dåvarande kyrkoherden Lasse Svensson och ett samtal om vad kyrkan gör i Saltsjöbaden så bestämde han sig för att gå med. Några dagar senare fick han blommor och ett välkommen-till-församlingen-kort. Familjen blev mycket förvånad och frågade: ”Men du tror väl inte på Gud” och han svarade: ”Nej, jag kanske inte tror på Gud, men jag tror på Saltsjöbadens församling! Den gör bra saker för ungdomarna.”

Precis så tycker jag att en församling ska vara. Där var och en som tror får plats. För en hel del människor kan det vara just tron på att bra saker görs som avgör om man vill vara med.

Jag tror på Saltsjöbadens församling för alla bra saker som görs för människor, i gudstjänster, dop, konfirmation, begravningar, arbete med barn, ungdomar och äldre, körer och musik, diakoni och arbete med integration och mycket mer.

Jag tror på Nyckelpigan, församlingens förskola, med 71 barn, där personalen gör sitt allra bästa för att hålla den positiva atmosfär levande som kännetecknat vår förskola i många år: trygghet, glädje, kunskap och en kristen grundsyn. Genom barnen möter vi familjerna. Möten som ger ringar på vattnet, att församlingen gör bra saker!

Jag tror på Skogsö, vår kyrkogård där mycket gott händer. Personalens arbete på kyrkogården, med trädgårdsarbete, med gravar och minneslund och askgravplats. I kapellets förrättningar och gudstjänster.
Det görs bra saker på Skogsö.

Jag tror på barnen, ungdomarna och de vuxna som besöker sina nära och kära, som vilar bland träden i skogen vid Stäket. Denna vackra och levande plats är fylld av stillhet och frid och minnen från tid som varit.
Nu i allhelgonatid badar hela Skogsö i ljus som tänts i sorg och saknad och mycket kärlek. Jag tror på saltsjöbadsborna, det görs bra saker här. Bra saker som är värda att tro på.

Och allra mesT tror jag på en Gud, som tror på att du och jag kan göra bra saker som blir bra för någon annan än oss själva. Jag tror på en Gud som finns med oss varje dag, som bor inom oss och i allt utanför.

Jag tror på en Gud som är helig och varm, som ger kampglöd och identitet. En helande Gud som gör trasigt till helt, som stärker till medvetenhet,
Jag tror på en Gud som gråter med mig, när jag gråter så allting är gråt. En tröstande Gud som kan trösta likt den som väntar tills gråten gått åt.
Jag tror på en Gud som bor inom mig och som bor i allt utanför. En skrattande Gud som vill skratta med mig, som lever med mig när jag dör. (Psalm 766)

 

 

 

 

Thomas just nu

Missa inte...
...all musik i kyrkan i november. Det blir alltifrån jazz och gospel, till requiem och kammarmusik!

 

Följ...
…Svenska kyrkan unga i Saltsjöbaden på Instagram. Du hittar dem på @sku.i.saltsjobaden.

 

Ser fram emot...
...att starta 2018 med en skidresa till fjällen med familjen!