Foto: Johannes Söderberg / SVT

Helgmålsringning i SVT från Uppenbarelsekyrkan

Lördag 2 oktober kl. 17.50 sänds helgmålsringning i SVT1 från Uppenbarelsekyrkan med Carina Nilsson. Helgsmålet går också att se via svtplay i efterhand.

Varje lördagskväll sänder SVT helgmålsringning. Helgen rings in med reflektioner från kyrkor runt om i Sverige. I år fyller programmet 50 år. Helgmålsringning (med titeln Helgmålsbön en period) började sändas varje lördag 1970 och gör så än idag. Det innebär att programmet är ett av de äldsta som sänds på SVT. I höst kommer två av dessa från Saltsjöbaden.

Det första sänds lördag 2 oktober kl. 17.50 – 17.55 i SVT 1. Helgsmål går också att se via svtplay i efterhand. Då medverkar komminister Carina Nilsson som inför den helige Mikaels dag kommer tala om kampen mellan det onda och det goda.

-  Många gånger har jag blivit ombedd att förklara att godhet verkligen finns. Så många gånger jag har fått försvara att jag tror – ja till och med räknar med – att det är en god vilja och en god tanke som gör att hela mänskligheten finns just nu på jorden. Det är, när jag tänker efter, faktiskt aldrig någon som har bett mig bevisa motsatsen; att ondska finns. Det verkar vi veta ändå och det upptäcker vi tidigt i livet”, säger prästen Carina Nilsson.

-  Imorgon firar vi Mikaelidagen och då handlar texterna om hur ärkeängeln Mikael besegrar draken i en kosmisk strid, så som Uppenbarelsebokens författare ser den i en vision. Ord som dessa var tänkta att ge hopp och tröst. Änglar och drakar kan vi tänka hör endast till sagans värld. Samtidigt är de bilder som beskriver hur verkligheten just nu kan kännas för många av oss. Som tur är finns det betydligt fler änglar i världen än det finns drakar. Det är vår tro att godheten ska segra till slut”, avslutar komminister Carina Nilsson.

Den andra helgmålsringningen sänds på allhelgonakvällen 6 november. Då är det Lars Viper som håller i helgsmålet från Skogsö kapell.