Under allhelgonahelgen går nära fyra miljoner svenskar till sina nära och käras gravar, för att minnas, tända ett ljus och tacka för vad som har varit.
-Vi låter ljusens lågor i tusental lysa upp den mörka allhelgonatiden. Ljusens lågor värmer oss utifrån och in. Kapellet här på kyrkogården är både en plats för ett avsked, ett farväl och ett tack. Begravningsgudstjänsten är därför något av en gräns - en gräns mellan det som varit, själva nuet och något kommande. Vi som stått vid en grav försöker ju också gå vidare i våra liv”, säger kyrkoherden Lars Viper, säger kyrkoherden Lars Viper.
- Kapellet här är därför något av en gränsstation mellan liv och död, mellan ljus och mörker. Tron vill förmedla att där vi ser ett slut, där finns också en fortsättning. Allt levande ska möta döden, men samtidigt är döden början på en förutsättning, inför en fortsättning. Så när vi tänder våra ljus i allhelgonatid, får vi påminna oss Jesu egna ord: ”Jag är världens ljus, den som tror på mig ska ha livets ljus, om han än dör”, avslutar kyrkoherde Lars Viper.
Helgmålsringning började sändas på lördagar 1970 och gör så än idag. Det innebär att programmet är ett av de äldsta som sänds på SVT. Helgsmålet från Saltsjöbaden sänds i SVT1 6 november kl. 17.50 men går även att se via svtplay.