Foto: Magnus Aronsson

Fasta på modernt vis

När du avstår från något så vinner du något annat. Så går tankarna kring den kristna fastan i kyrkans ungdomsgrupp.

I köket i församlingshemmet är det stimmigt med skratt och skoj. Maja Karlström står med spritspåsen med grädde i handen och dekorerar semlor. Runt henne sluter vännerna upp och hjälper henne med det sista.
– Jag älskar att baka. I helgen hittade jag på ett nytt recept, säger Maja till kompisarna.

Hon sätter de sista locken på de femton semlorna och bär sedan ut plåten till fikarummet. På bordet står en liten högtalare som spelar musik.
– Varsågoda, ta för er av fikat, säger prästen Karin Aldén.
Karin börjar berätta vad fastan är och skriver nyckelord kring begreppet fastan på whiteboard-tavlan samtidigt som hon flikar in frågeställningar till ungdomarna medan de äter sin semla.
– I vår kyrka har vi två stora högtider som är som mysterium som är julen och påsken och de måste upplevas för att vi ska kunna förstå. Båda två föregås av en fasteperiod, där fastan är en förberedelsetid, där vi kan avstå från våra begär som vi hela tiden fyller våra liv med för att kanske gömma oss bakom.
Karin fortsätter:
– Om vi avstår ifrån något eller lägger till något nytt, så kan vi ana en annan dimension av livet. Vi kan ana livets skörhet men också dess storhet. För mig har fastan blivit en av de viktigaste perioderna under kyrkoåret och askonsdagsmässan, där vi får ta emot korset i pannan och höra orden om att jag är dödlig, har blivit en viktig rituell port in till fasteperioden som är 40 dagar inför påsken, berättar Karin.

Under förra årets fasta slutade Maja Karlström att köpa godsaker i skolans café. Foto: Magnus Aronsson
Maja dekorerar semlorna. Anton har gjort mandelmassan. Foto: Magnus Aronsson

Ungdomarna är delaktiga och lyssnar, flikar in lite medan Karin berättar.
– På vilka olika sätt vi kan fasta på idag?, frågar Karin ungdomarna.
– Jag har testat att fasta genom att ta bort cigaretter, säger Jonny som är präststudent och vuxenledare.
– Jag har minskat på smågodis, säger en annan ungdom.
– Kött är vanligt att vi tar bort idag, men i vårt moderna samhälle kanske sociala medier är det som kan vara mer naturligt att ta bort eller skära ner på, svarar Karin.
Därefter får ungdomarna vara tysta i 30 sekunder för att fundera över sina begär. Karin låter alla som vill berätta. Listan från ungdomarna består av dataspel, smågodis, småätande, konsumtion, serier på Netflix, choklad, energidrycker, sociala medier med flera begär.

Efter samtalet om fastan samlar Karin alla ungdomar för att prata om vad som händer framöver i ungdomsgrupperna. Vi får en enskild pratstund med Maja i soffhörnan. Hon berättar att hon läser naturprogrammet på gymnasiet och har varit ungdomsledare i snart fyra år. Konfirmandtiden var det som lockade in henne i kyrkans värld.
– Jag tycker fastan är intressant men man behöver inte tolka det så bokstavligt. Många tänker säkert att man ska sluta äta när de hör ordet ”fasta”, men jag tänker snarare att man kan avstå från något man inte mår bra av och försöka se det som en möjlighet till en långsiktigare livsstilsförändring, säger hon.

Prästen Karin Aldén berättar om fastan. Foto: Magnus Aronsson

Under förra fastan testade Maja att sluta köpa godsaker från skolans café.
– Det är ett av mina exempel på en modern fasta, säger hon.
Suget efter caféets morotskaka slutade efter en tid och när fasteperioden väl var över kände hon inget behov av att köpa sötsaker i caféet.
– Det har blivit ett hållbarare och hälsosammare liv för mig. Det krävs mer planering av mig eftersom jag måste ha med mig något att äta till skolan. Men efter ett tag är det en enkel grej att komma ihåg, det blir en rutin att packa ner något i väskan. Men visst, jag följer inte med till caféet när de andra ska fika. Då blir jag för frestad.

I år hennes utmaning är att fasta från att göra flera saker samtidigt.
– Jag är van att hela tiden göra saker samtidigt som när jag äter till exempel. Då brukar jag alltid titta eller lyssna på något. Jag ska göra en sak i taget, kanske ha lite tråkigt när jag äter den där mackan. Jag måste våga vara uttråkad, det tror jag är hälsosamt för mig och egentligen hela min generation, att bara sitta och äta utan att göra något annat.

Maja sitter med i styrelsen för Svenska Kyrkans Unga i Saltis. Under fastan tog de beslutet att ta bort kaffet på alla träffar.
– Vi låste in kaffet i skåpet. Det var jobbigt men flera blev uppmärksammade på hur mycket kaffe de drack varje dag. Ett riktig ”wake up call”, säger Maja.

Plåten med semlor ekar tom och i köket står tallrikar, koppar och bunkar huller om buller. Efter den avslutande samlingen är det disktjänst för ungdomsgruppen. Men just nu är det häng i sofforna.
– Gemenskapen är viktig för oss i ungdomsgruppen och en viktig del av kyrkan i världen för mig, avslutar Maja innan hon sjunker ner i en soffa bland kompisarna.

Text: Emelie Simmons

Hur kan vi fasta idag? Listan från ungdomarna är lång med olika exempel. Foto: Magnus Aronsson