Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar mat för dagen trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Vi lever alla under samma himmel, men delar inte lika på jordens resurser. Årets fasteaktion med temat "Dela lika och rädda liv" pågår fram till palmsöndagen 24 mars.

Runt om i landet engagerar sig nu tusentals människor för att under sex veckor sätta fokus på de orättvisor som finns i världen, men också visa på det goda arbete som sker för alla människors rätt till ett värdigt liv. Målet är att samla in 39 miljoner kronor under fasteperioden.

Globalt sett finns det tillräckligt med resurser för att lösa hungerkrisen i världen. Trots det kommer 783 miljoner människor att somna hungriga i kväll. Väpnade konflikter, ekonomisk ojämlikhet och snabba klimatförändringar har lett till att allt fler människor hungrar i världen.

– Problemet handlar i grunden om fördelningen av jordens resurser, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Vi måste börja dela lika för att människor ska kunna överleva.

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor och organisationer runt om i världen för att fler människor ska kunna försörja sig och få tillgång till mat, även på platser där klimatet hotar skördarna. Det handlar bland annat om utbildning i hållbart jordbruk, utveckling av torktåliga grödor, stöd till kvinno- och spargrupper samt till mindre jordbrukskooperativ.

— Genom det engagemang som finns i Svenska kyrkans församlingar kan vi tillsammans göra skillnad för människor runt om i världen, säger Erik Lysén som är chef för Act Svenska kyrkan.

Fasteaktionen 2024

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.

Fasteaktionen 2024 inleds på fastlagssöndagen 11 februari och pågår fram till palmsöndagen 24 mars.

Läs mer om årets Fasteaktion här

Majs är ett av världens vanligaste sädesslag. På våra middagstallrikar är den ofta ett trevligt tillbehör, på andra platser kan den vara skillnaden mellan liv och död. Med fler småskaliga jordbruk kan fler gå och lägga sig mätta.