Babysång online

Babysången är en populär verksamhet i Saltsjöbadens församling. När pandemin slog till i mars 2020 och nästan all verksamhet i kyrkan pausades var babysången förstås inget undantag. Linda Linné Asker, som är ansvarig för babysången, hade en idé om hur man ändå skulle kunna fortsätta.

–Redan i våras var det tal om hur vi skulle göra med babysången. Eftersom det inte var aktuellt att köra föreslog jag att vi skulle göra det live på nätet med den babysånggrupp vi sedan flera år tillbaka har på Facebook för information och påminnelser, när det varit något speciellt. Det var ett väldigt smidigt sätt att bara börja köra livesändning i den gruppen. Jag hade dessutom precis börjat lära mig livestreaming i ett annat forum, så jag kände mig varm i kläderna och vågade ta det steget, säger Linda Linné Asker.

Hur har det varit att streama babysången under den här tiden?
–Jag tycker det har fungerat bra. Jag tror många är glada att det överhuvudtaget finns och är jätteglada att vi inte la ner. Det kan förstås inte bli samma kontakt med barn och föräldrar som tidigare. Samtidigt kan man nå fler och få en större bredd. Det tycker jag är en fördel. Vi fortsatte med livesändningarna under våren. När det blev varmare och bättre väder kunde vi vara ute framför kyrkan de sista gångerna. Det fungerade väldigt bra och var mycket uppskattat. Vi fortsatte med det i höstas tills det blev för kallt. Då var vi några gånger i församlingssalen innan de nya restriktionerna kom och vi fortsatte online igen.

Vad har varit svårast med att gå från att träffas på riktigt till att ha kontakt via nätet?
–Man saknar interaktionen med barnen. Det är svårt att få till det. Man försöker interagera med chat, men det tar tid att skriva mitt i aktiviteten och när det gäller barn tappar man dem lätt. Så fort de börjar krypa måste det hända saker hela tiden. Det finns definitivt saker att utveckla, men jag tycker att det fungerar bra.

Finns det något av det som görs under pandemin som kan vara värt att fortsätta med när den här tiden är över?
–Det gör det absolut. Redan i våras när vi körde utomhus fanns det önskemål att det även skulle live- sändas. Det blir lite mer komplicerat att både rigga mobilen och en annan kamera, men om man förbereder det är det förstås möjligt. Jag vet hur svårt det kan vara att bara komma utanför dörren med ett litet barn, speciellt om man är engångsförälder. Då kan det vara jättebra att bara kunna logga in på en dator som ett alternativ.

Innan restriktionerna satte stopp för verksamheten bestod babysången av två grupper, en äldre och en yngre. Deltagandet varierade mellan några stycken och 15–17 deltagare och man träffades i prästgårdshuset på torsdagsförmiddagarna.
Nu med Facebookgruppen finns också möjligheten att se sändningen vid en annan tidpunkt om man inte har möjlighet att vara med när babysången direktsänds.
–Det brukar vara några stycken som loggar in till sändningen. Jag låter klippen ligga kvar och det är många som tittar senare. Det brukar vara mellan 50 och 60 visningar.

Under våren kommer babysången att sändas kl 10.30 på torsdagar. Den som vill vara med måste anmäla sig.
–Man anmäler sig till Facebookgruppen ”Babysång Saltsjöbadens församling”, som idag har drygt hundra medlemmar. Det är en synlig grupp på Facebook men den är privat så man kan inte se innehållet om man inte är medlem, därför måste man ansöka om medlemskap för att ta del av babysången säger Linda Linné Asker.

Babysång online!

På torsdagar flyttar babysången ut på facebook. Sjung med Linda från kl 10.30. Ha instrument redo. Och ett gosedjur. Ha gärna kamera på så vi kan interagera! Hoppas vi ses online!