Änglarnas mässa lockar många i Saltis

Midnattsmässan har gått om julottan i popularitet. Kanske är det för att vi hellre är uppe lite sent än att vi går upp i ottan. I 20 års tid har Anita Müllern-Aspegren kört bil i becksvart mörker för att ta sig till midnattsmässan.

Anita Müllern-Aspegren bor längst ut på Älgö. Hon flyttade hit för snart 50 år sedan och blev tidigt engagerad i Saltsjöbadens församling. Sedan början av 90-talet har hon haft uppdraget som kyrkvärd i församlingen och av alla gudstjänster under året är det julens hon gillar mest. Varje julafton kör hon själv eller blir skjutsad till kyrkan för att tjänstgöra som kyrkvärd på midnattsmässan.
– Vägen var tidigare smal och krokig  och vi fick inte gatubelysning här förrän för cirka tio år sedan. Men det är en stark speciell känsla att köra bil till kyrkan i mörkret, säger hon och ler.
Som kyrkvärd kommer hon i god tid för att tända ljusen i bänkarna.
– I altargången lyser levande ljus upp den nedsläckta kyrkan. Utanför kyrkan välkomnas vi av marschaller och eldkorgar. Det ger en väldigt högtidlig känsla, säger Anita.

Midnattsmässans popularitet är något som växt sig starkare på senare år. Innan var det julottan som var julens populäraste gudstjänst.
– En gång kom min familj till julottan med båt med facklor i fören. Scouterna hade också ett fackeltåg till kyrkan och det var alltid fullt i kyrkan, berättar Anita.
I början av 2000-talet började Saltsjöbadens församling med midnattsmässa. Mässan kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesu födelse.
– Det kom inte många de första åren. Kanske 35 personer. Men det var så fantastiskt att få uppleva midnattsmässan här i Uppenbarelsekyrkan. Inte bara på teve från Peterskyrkan i Rom, säger Anita.

Utanför kyrkan välkomnas vi av marschaller och eldkorgar. Det ger en väldigt högtidlig känsla.

Anita berättar att många som kommer till mässan är glada och förhoppningsfulla.
– Det ger en väldigt fin känsla av gemenskap i rummet, säger Anita.
Anita bläddrar i sin använda psalmbok för att leta efter psalmerna till midnattsmässan.
– Vi sjunger ”Stilla natt” och ”Det är en ros utsprungen”.
Utöver psalmsången läser kyrkvärdarna julevangeliet och en gammaltestamentlig text ur Jesaja 9. Anita återger texten:
”Men natten skall vika där ångest nu råder. Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram”.

Efter att midnattsmässan är slut runt kl 24.00 kör Anita hem de tolv minuterna det tar, över guppen i mörkret.
– Jag brukar sätta på P2 på radion och när jag kommer hem sätter jag mig och läser tidningen. Det har jag ofta inte hunnit med under dagen, säger Anita.

24 december kl 23.00

23.00 Midnattsmässa