Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Ledig tjänst: Kyrkoherde

Vi söker en kyrkoherde som ska leda, inspirera och motivera medarbetare och frivilliga utifrån vår mission: "Vi ska utifrån den kristna tron bidra till att människor som vistas och bor i Saltsjöbaden kan finna sin Gud, få en tro som bär och leva ett liv i kärlek. Var dag med Gud."

Om Saltsjöbaden

Saltsjöbaden ligger i Stockholms innerskärgård, 25 min med bil eller 30 min med tåg från Stockholms city. Saltsjöbaden har en anrik historia som inleddes 1889 när Knut A Wallenberg, chef för Stockholms Enskilda bank, köpte ett 890 hektar stort markområde. Knut A Wallenberg var en visionär som ville att Saltsjöbaden skulle bli det fulländade rekreationsmålet för den moderna människan att återvända till under alla årstider.

Med sitt läge vid havet, sina vackra villor och många kulturhistoriska miljöer är Saltsjöbaden en unik pärla i storstadens närhet. Idag bor här ca 10 700 personer varav ca 7 200 (67%) är medlemmar i Svenska kyrkan.


Om Saltsjöbadens församling

Saltsjöbadens församling grundades 1913 i samband med att Uppenbarelsekyrkan invigdes. Kyrkan är en donation från Knut och Alice Wallenberg till församlingen som gavs med villkoret att Saltsjöbaden ska vara en egen församling. Uppenbarelsekyrkan är en unik kyrka, ritad av Ferdinand Boberg, utsmyckad av Carl Milles, Olle Hjortzberg och Filip Månsson.

I församlingen finns också Skogsö kyrkogård och kapell, ritade av Erik Bülow-Hübe och invigt 1921. Skogsö kyrkogård med sitt kapell är en mycket omtyckt plats för olika kyrkliga verksamheter och inte minst för rofyllda strövtåg och enskild meditation.

Med 7 200 medlemmar spelar kyrkan en mycket stor roll för orten och många är engagerade som frivilliga och förtroendevalda.

Församlingens verksamhet vill kännetecknas av
* Enkelhet – tillgänglighet
* Närhet - beröra i vardagen
* Andlighet - en tro som bär

I församlingen finns 31 mycket engagerade medarbetare (varav 14 på församlingens förskola) och en verksamhet för många åldrar med babycafé, ungdomskvällar, körer, samtals- och sorgegrupper, föredrag mm. Församlingens förskola, Nyckelpigan, drivs på kristen grund med inriktning mot natur, musik och andlighet. Förskolan har fyra avdelningar med 72 barn. Församlingen samverkar och nätverkar också på olika sätt med lokala föreningar och organisationer i närsamhället.

Vi gläds åt det, jämförelsevis, höga medlemstalet, den höga andelen som döps och konfirmeras och arbetar hårt för att bibehålla respektive andel.

Sedan mer än 10 år arbetar vi därför med nyckeltal för verksamheten.
För 2019 är nyckeltalen:
- 9 av 10 2-åringar (som har minst en förälder som är medlem) döps
- 7 av 10 Saltsjöbadsbor är medlemmar i kyrkan
- 7 av 10 15-åringar konfirmeras
- fler än 50 personer i kyrkan på söndagens huvudgudstjänst  

Som kyrkoherde leder du hela verksamheten med kyrkorådet som ditt bollplank och stöd.

Saltsjöbadens kyrkoherde

Vi tycker det är viktigt att du har ett stort intresse för vad som rör sig i vårt samhälle och i Saltsjöbaden. Det är en fördel om du vill bo i Saltsjöbaden så att du kan möta dina församlingsbor i den miljö de lever i. Därför erbjuder vi bostad i församlingens vackra prästgård.

Som person är du trygg med god självinsikt. Gillar både visioner och strategier. Humor, orädd, målmedveten och drivande med stort tålamod är andra ord som passar bra in på dig.

Du älskar att vara präst men tycker om att vara chef, ledare och administratör.

Du är en teolog som kan förena tradition och förnyelse samt leda den teologiska utvecklingen. Du har också en god förmåga att kunna effektivisera organisationen genom att arbeta långsiktigt samt genom att planera och skapa strukturer, samordning och integration av olika verksamheter.

Du är en chef och ledare som kan fortsätta att utveckla församlingens fem fokusområden:
* Vi skall vara relevanta för våra församlingsbor (barn, ungdomar och vuxna)
* Vi skall vara en hållbar kyrka – miljö, ekonomi, socialt och andligt
* Vi skall vara kyrkan ”mitt i byn”
* Vi skall vara möten mellan människor
* Vi skall vara utåtriktade och nyfikna för att leverera mervärde till våra församlingsbor


Kyrkoherdens erfarenheter

Du är prästvigd i Svenska kyrkan och har genomgått behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning (15 högskolepoäng) eller motsvarande. Övriga ledarskapsutbildningar är meriterande. Meriterande är också om du idag är kyrkoherde eller församlingsherde i en församling som har fokus på utveckling och att möta församlingsborna på ett nytänkande och modernt sätt.

Du har erfarenhet av och intresse av att driva en organisation i utveckling. Du har också ekonomiskt kunskap med en förståelse för ekonomistyrning.

Det är meriterande om du har god förståelse och kunskap om digitala verktyg för att nå ut till medlemmar och medarbetare.

Tillträde

Enligt överenskommelse, gärna under hösten. 

ANSTÄLLNINGSFORM

Tjänsten är en heltidstjänst.

Ansökan

Ansökan senaste måndag 2 september med meritförteckning, referenser och löneanspråk, skickas till per.jedefors@svenskakyrkan.se
Skriv "Kyrkoherdetjänst" i ämnesraden.


Vill du veta mer om tjänsten?

Välkommen att kontakta kyrkorådets ordförande Per Jedefors, 08-748 19 08 per.jedefors@svenskakyrkan.se
eller kyrkorådets vice ordförande Eva-Marie Åkesson, 070-592 55 78,
eva-marie.akesson@akessonadvice.se

 

Varmt välkommen med din ansökan!

Välkommen till Saltsjöbaden!

En levande församling med stads- och skärgårdskänsla. Med ett varierat och rikt gudstjänstliv för alla åldrar, engagerade frivilliga och ett dynamiskt medarbetargäng.

Här hittar du länkar som gör att du lättare lär känna Saltsjöbadens församling.

 >>Facebook
Konserttips, tankar inför söndagen, stämningsögonblick, bilder från grupper och händelser. Facebook är ett sätt att få ”uppleva” lite av stämningen i församlingen.   

>>Uppenbarelsekyrkan 
Uppenbarelsekyrkan är en unik kyrka, ritad av Ferdinand Boberg. Nathan Söderbloms tankar om hur Gud talar till människan har präglat utformningen av Uppenbarelsekyrkan.

 >>Skogsö
Skogsö kyrkogård och kapell, ritade av Erik Bülow-Hübe och invigdes 1921. Skogsö kyrkogård med sitt kapell är en omtyckt plats för olika kyrkliga verksamheter och inte minst för rofyllda strövtåg och enskild meditation.

>>Nyckelpigans förskola
Nyckelpigans förskola är församlingens förskola som arbetar med vardagspedagogik. Våra avdelningar heter Pingvinen, Duvan, Pandan och Lammet.   

>>Var dag med Gud -Församlingsinstruktion
Om vår vision, mission, fokusområden och konkreta steg de närmsta fyra åren

OM ANSÖKAN OCH GDPR

Vid ansökan kommer dina personuppgifter behandlas och sparas enligt Kyrkoordningens 55 kap. § 3-8 samt SvKB gällande registrering och arkiv. Vi behandlar dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR). De insända handlingarna sparas i församlingens diarium och gallras efter 2 år och 2 månader. Genom din ansökan samtycker du till behandlingen. Din ansökan är en offentlig handling enligt den inomkyrkliga offentlighetsprincipen.