Konfirmation

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmationstiden är fylld av fantastiska upplevelser när du tillsammans med andra funderar, diskuterar och samtalar kring livets frågor. En tid att vara nyfiken, våga fråga och uttrycka tro och tvivel.

Konfirmation i Salems församling

Konfirmationstiden är ett fantastiskt tillfälle ta sig själv och sina frågor på allvar. Vem är jag? Vart är jag på väg? Vad tror jag på egentligen? Finns det en Gud som bryr sig? Det är också en tid att möta nya vänner och att ge sig själv en ny chans i ett nytt sammanhang. Att vara konfirmand handlar på många sätt om att bli vuxen. Du får möjlighet att prata om alla de frågor som är viktiga för att växa i sitt inre. Konfirmandtiden är också en rolig tid tillsammans med andra. Vi åker på läger, sjunger, leker, spelar teater, diskuterar och funderar kring bland annat vänskap, kärlek, engagemang och tro. Förhoppningsvis kan tiden som konfirmand ge dig redskap och fina minnen för livet.

Vi förutsätter inte att alla konfirmander tror på Gud. Vi förutsätter heller inte att du kommer att göra det, men vi vill ge dig en chans att testa och ta reda på vad kristen tro handlar om. Du behöver vara döpt för att kunna bli konfirmerad men det är inget krav för att börja eller för att få vara med hela vägen fram till konfirmationsgudstjänsten. Är du inte redan döpt kan du göra det under resans gång med oss.

Välkommen att komma med och se hur det är att vara konfirmand!

Viktigt att veta

Vem som får konfirmeras
Alla som är födda 2005 är välkomna till våra konfirmandgrupper. Du behöver inte bo i Salems kommun. Kan du ta dig till träffarna är du välkommen var du än bor. Det viktiga är att du är nyfiken på vad kristen tro kan innebära och vill delta i den gemenskap som konfirmationstiden innebär. Det är aldrig för sent att konfirmera sig oavsett om du är 17 eller 97. Prata med oss så ser vi om det skulle fungera med någon av våra grupper.

Dop
Du behöver inte vara döpt för att påbörja konfirmationsläsningen men du behöver döpas innan konfirmationsgudstjänsten. Det är inte ovanligt att döpas under sin konfirmationstid. Är du inte redan döpt så ordnar vi det.

Särskilda behov
Alla som vill konfirmeras kan och får konfirmeras! Kontakta oss gärna angående särskilda behov eller funktionsvariation så hittar vi tillsammans den form som passar bäst för just dig.

Kostnad
Ekonomin ska aldrig vara ett hinder för att konfirmeras. Församlingen subventionerar varje konfirmand men läger medför ändå en kostnad. Det finns möjlighet att ansöka om bidrag för kostnaden om man väljer sommarkonfa med läger till München.

Gudstjänster
Innan konfirmationen vill vi att du ska gå på tio gudstjänster. Anledningen till det är att du ska få testa på hur det är att fira gudstjänst men också för att få en relation till våra kyrkor och för att få ta del av olika tankar om tro. Dina besök skriver du upp i en kyrkogångsbok som du får av oss. Varje besök ska också undertecknas av någon som medverkat i gudstjänsten. Alla gudstjänster räknas, även dop, vigslar och begravningar.

Deltagande
Notera alla datum, träffar och tider för er grupp för att undvika dubbelbokningar. Naturligtvis kan man bli sjuk eller få förhinder på annat sätt. Vi utgår dock från att man kan vara med på alla träffar.

Fler frågor?
Har du någon fråga är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi ser fram mot att träffa dig!

Alexis Sandrén