Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Saamelaisten kirkkopäivien ohjelma 2017

”Elämän lähde – Elämän vesi” on Saamelaisten kirkkopäivien 2017 teema. Tervetuloa motivoivaan tapaamiseen veden äärellä luonnonkauniissa Árviesjávrriessä/Arvidsjaurissa.

Tässä voit ilmoittautua.

Ohjelmassa on jumalanpalveluksia, seminaareja, paneelikeskusteluita, työpajoja, konsertteja, lauluhetkiä, käsityömarkkinat ja lasten- ja nuortenohjelma. Erityinen ohjelma vain saamelaisnuorille järjestetään kesäkuun 15.-18. päivinä.

Ohjelma käsittelee alkuperäiskansojen oikeuksia, sovittelukysymyksiä, kuinka tärkeätä on selvittää välit kolonialismin perinnön kanssa ja totuuskomission tarvetta. Keskustellaan myös ilmastonmuutoksen seuraamuksista Arktiksen alkuperäiskansoille, kuten myös joiun merkityksestä saamelaiselle kirkolliselämälle.

perjantai kesäkuun 16. päivä

Saamelaiset kirkkopäivät aloitetaan kello 13.00 perjantaina kesäkuun 16. päivänä ekumeenisella jumalanpalveluksella, jonka liturgiaa johtaa Karl Yngve Bergkåsa pohjoissaameksi. Arkkipiispa Antje Jackelén saarnaa.

Seuraavana ohjelmassa on paneelikeskustelu totuuskomissiosta ja saamelaisten oikeuksista ja kirkkojen suhtautumisesta asiaan. Samanaikaisesti järjestetään seminaari siitä miten saamelaisuus tulee esille jumalanpalveluksissa, työpaja minkälaista on olla nuori kirkossa ja näytetään elokuva "Sameblod".

Illalla on tarjolla saamelaisen virsiperinteen mukaisia virsituokioita, kahvila ja konsertti, jossa esiintyvät Sara Ajnnak ja Jörgen Stenberg (muutama harvoista artisteista jotka käyttävät uumajansaamea lavakielenään ja siten edistävät alueen perinteitä.)

LAUANTAI kesäkuun 17. päivä

Lauantaipäivä alkaa ortodoksisella ehtoollisjumalanpalveluksella, jonka johtaa Rauno Pietarinen usealla kielellä Árviesjávrrien/Arvidsjaurin kauniissa kirkossa. Lauantain ohjelmassa on paneelikeskustelu joiusta ja jumalanpalveluksesta, elokuvat ”Spárrooabbán” ja ”Sameblod”, seminaari koulumuistoista, teatteripaja lapsille, taiteilijaluentoja saamelaisesta kirkkotaiteesta, kastejumalanpalvelu jonka johtaa Erva Niittyvuopio, paneelikeskustelu ”Mitä tapahtuu elämällemme Arktiksessa?”, työpaja saamelaisperinteistä kuoleman yhteydessä ja seminaari ”Rikkoa normeja”.

Iltajumalanpalvelus, virsituokio, kahvila ja konsertti, jossa esiintyvät Johan Kitti ja AnnaMaret ensemble. (Johan Kitillä ilmestyy uusi cd jossa on pohjoissaamelaisia virsiä).

SUNNUNTAI KESÄKUUN 18. PÄIVÄ

Sunnuntain ohjelma alkaa paneelikeskustelulla ”Kestävä kulttuuri ja oikeus veteen”. Samaan aikaan Bibelsällskapet esittelee raamatun pohjois- ja luulajansaamen käännöstyötä ja ulkona järjestetään perhetapahtuma. Kirkkopäivien lopussa on messu ja ehtoollinen jota johtavat Birgitta Simma ja Einar Bondevik.

Ohjelmassa on tilaa kanssakäymiselle kahvistelun parissa, laatukäsitöiden hankinnalle markkinoilla, ehdit myös käydä näyttelyissä tutustumassa kirkkotaiteeseen ja osallistua lyhyille retkille, joissa on opastus ruotsiksi ja englanniksi, ja joilla tutustut saamelaisen jumalanpalveluselämän tärkeisiin paikkoihin, Lappstadeniin ja vanhaan kirkkopaikkaan. Lapsille ja nuorille tarjotaan omia tapahtumia.

Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.