Röstkortet

På röstkortet finns uppgifter om var du kan rösta och vilka val du har rätt att rösta till. Röstkortet ska nu vara framme hos alla röstberättigade och finns översatt till många olika språk.

Fram till 12 september 2017 kunde du beställa ett nytt röstkort på den här webbsidan. Nu är denna tjänst stängd och du behöver tala med närmaste församling i Svenska kyrkan för att få ett nytt röstkort.

behöver du nytt röstkort?

Ta kontakt med närmaste församling om du inte fått ditt röstkort eller tappat bort det.

Skriv in din adress och hitta din församling.

När behöver jag mitt röstkort och när räcker det med legitimation?

Om du röstar i din vallokal på själva valdagen den 17 september behöver du antingen ditt röstkort eller din legitimation för att kunna rösta.

När du röstar i en röstningslokal gäller bara ditt röstkort. Om du är på annan ort och saknar röstkort kan du hämta ut ett dubblettröstkort.

Om du brevröstar måste du också bifoga ditt röstkort. Och om du röstar med hjälp av ett bud behöver budet ta med röstkortet till röstningslokalen, eller vallokalen om budet lämnar in din röst där.

När kommer röstkorten?

De röstberättigade ska ha fått sitt röstkort omkring den 30 augusti 2017. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du kan rösta i på valdagen och vilka val du har rätt att rösta till. På röstkortet finns också information om vilken röstningslokal du kan förtidsrösta i, som ligger inom ditt valområde.

Här kan du också söka din vallokal eller se lokaler för förtidsröstning på en karta.

Här kan du läsa röstkortets texter.

Se filmen som förklarar vad du ser på röstkortet (44 sekunder).

Vem får rösta?

För att kunna rösta i Kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Men, du måste också finnas upptagen i röstlängden som baseras på uppgifter hämtade ur Kyrkobokföringen 30 dagar innan valdagen.

För Kyrkovalet 2017 innebär det att uppgifterna togs ut ur Kyrkobokföringen den 18 augusti 2017. Så senast den 18 augusti skulle alltså dina uppgifter om medlemskap funnits i Kyrkobokföringen för att du ska få rösta.

Röstkortet på andra språk

Texterna på röstkortet finns översatt till följande språk:

• Svenska (med möjlighet till uppläsning)
  • Teckenspråk
  • Lätt svenska
  • Suomeksi / Finska
  • English / Engelska
  • Davvisáme / Nordsamiska
  • Åarjelsaemien / Sydsamiska
  • Julevsámegiellaj / Lulesamiska
  • Meänkieli
  • Español / Spanska
  • Deutsch / Tyska
  • Français / Franska
  • Resanderomani
  • Romani Kalderash
  • Romani Lovari
  • Arabiska
  • Farsi
  • Tigrinja

Ladda ner översättningar här.