Toner av stillhet och rymd

Fredag den 21 juli kl 19 i Öregrunds kyrka.

"Toner av stillhet och rymd" Anders Hagberg, flöjter, basflöjter och sopransaxofon och Johannes Landgren, orgel och piano.  ”Den stora rörelsen, det vida gränsöverskridandet och den melodiska finstämdheten.”

Grunderna till Hagbergs och Landgrens musik finner vi i de folkliga melodierna och de sakrala traditionerna i ett obestämbart gränsland där improvisation är av största betydelse. 
 
Anders Hagberg och Johannes Landgren är två internationellt etablerade musiker med olika musikalisk bakgrund, Hagberg i jazz och världsmusik och Landgren i den klassiska musiken. Med öppenhet och lyhördhet förenas de i ett gemensamt uttryck där improvisationens spontanitet gör varje konsert unik. Deras rika melodiska och klangliga värld tar sin utgångspunkt i musik med tidlösa melodier som folkliga koraler, medeltida gregorianik och visor i ett gränsland mellan jazz, folkmusik och kammarmusik. Duons senaste album, Där du går (2018) har fått lovord i pressen. 
 

Anders Hagberg är flöjtist, saxofonist, kompositör och professor i musikalisk gestaltning, improvisation vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet. 
Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för Anders, och hans projekt inkluderar ofta musiker från olika genrer och kulturer samt även andra konstformer såsom dans och bild. Anders har turnerat över hela världen med grupper som Yggdrasil, Mynta och egna band, samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai, Anders Jormin m.fl. Hans samarbeten inkluderar artister från Indien, Japan, Brasilien, Västafrika, USA. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser. Han är aktuell med sin grupp Melodic Melange som inkluderar musiker från Mellanöstern och Norden samt det nya soloalbumet Trust.  http://andershagberg.se/ 
 
Johannes Landgren studerade vid Musikhögskolan i Göteborg, där han tog kyrkomusikerexamen 1985, solistdiplom 1987 samt körpedagogexamen 1990. År 1997 disputerade han på en avhandling om den tjeckiske kompositören Petr Ebens orgelmusik.  Som kördirigent och orgelsolist har han turnerat i merparten av Europa, Ryssland och USA, bl.a. med stora internationella framgångar vid tävlingar och festivaler. Johannes har också, som dirigent och som organist, medverkat vid inspelningar för radio och TV i Sverige, Belgien, Irland, Tjeckien, Tyskland, Danmark, Finland, Estland, Ryssland och USA. Hans över 30 CD-produktioner innefattar bl.a. renässans-, barock-, klassisk romantisk musik, jazz samt nutida musik av den tjeckiske tonsättaren Petr Eben. Han är för närvarande verksam som professor i orgel och prorektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt som frilansande organist.