Foto: Östhammars kommun

Ett fantastiskt samarbete

Volontärer hjälper till vid promenad på äldreboende

Maria Bohlin Smed, från Anhörigcentrum i Östhammar har tillsammans med Eva Ekman från Roslagens norra pastorat tagit ett fantatiskt initiativ. Tidigare i maj fick de idén om att söka frivilliga volontärer som vid något eller några tillfällen kunde hjälpa till vid promenad för boende på Edsvägen 16 i Östhammar och vid Tallparksgården i Öregrund.

För att hjälpa personalen men också för att skapa en omväxlande miljö för de boende fick Eva och Maria idén om att söka frivilliga volontärer som kunde anmäla sig för att hjälpa till vid rullstolspromenader.

Eva Ekman berättar att de har många fler planer på gång, men att man får ta en sak i taget. Denna gång blev det volontärarbete i form av rullstolspromenader.
– Vi vill hjälpa till och vara en draghjälp för personalen, det brukar kunna vara tufft under sommaren och genom att stötta upp hjälps vi åt. Det är viktigt att få vara en hjälpande hand och förgylla de äldres vardag, säger Eva.

Rullstolspromenad

Onsdagen den 19 juli, träffades åtta volontärer uppe vid Edsvägen 16 för att tillsammans ta en promenad med de boende med efterföljande gemensam fika. Catharina Jakobsson var en av de som anmält sig som volontär.
– Jag tycker om att vara ute och att röra på mig så varför inte kombinera detta med att göra en god gärning. Det känns extra kul att även kunna ge en handräckning och draghjälp för att det inte alltid finns tillräckligt med personal. Jag har tänkt länge på att engagera mig i detta, så nu känns det kul att det blev av, säger Catharina.

Promenaden runt i kvarteret på Edsvägen uppskattades både av de boende och personalen. Sanja, som arbetar på Edsvägen 16 deltog i onsdagens promenad och spred positiv energi med sitt engagemang både till de boende och kollegor.

Frivilligt engagemang

Nu är det ett tillfälle kvar. Onsdagen den 26 juli vid Tallparksgården kl. 13:30, i Öregrund. Passa på och anmäl dig och bidra med en god gärning och trevligt sällskap. För att anmäla dig ringer du till Östhammar Direkt på 0171-860 00. Det går även bra att möta upp direkt på plats vid utsatt tid.

”Provprojekt”

– Detta år har varit ett test för att se hur pass mycket uppslutning vi får och det har gett goda resultat.
Vi hoppas på att kunna fortsätta med verksamheten och att den även ska kunna utökas nästa sommar, med fler träffar och ännu fler volontärer, säger Eva.   

Ps. Personerna på bilden har godkänt att vara med på bild. 

Text: Östhammars kommun