Pilgrimsvandring

PASTORATSVANDRINGAR

Pilgrimsvandring från Frötuna kyrka till Rådmansö kyrka

Måndag 24 juni och tisdag 25 juni är det två heldagsvandringar (man kan även vandra en av dagarna) från Frötuna kyrka till Rådmansö kyrka. Denna vandring ingår i de vandringar som kyrkoherde Mika Wallander initierat för att vandra mellan pastoratets 19 kyrkor.
För mer information och anmälan - senast den 12 juni - klicka på denna länk:

ESTUNA-SÖDERBYKARLS FÖRSAMLING

Estuna-Söderbykarls församling samarbetar med ”Pilgrimer i Roslagen” och har sedan 2005 en aktiv grupp som regelbundet pilgrimsvandrar. Är du intresserad och vill veta mer, kontakta Barbro Strid 0176 - 765 33.

VÄDDÖ FÖRSAMLING

Vandrarens sju nyckelord är:
Långsamhet, Frihet, Enkelhet, Bekymmerslöshet, Tystnad, Delande, Andlighet.

Dessa är viktiga oavsett om vandringen är en dag, vecka eller hela livet, livsvandringen.

Att packa sin ryggsäck för en vandring och fundera kring hur mycket man behöver ha med sig. Allt ska bäras. Vad kan jag avvara? Det kan vara svåra beslut att fatta ibland. Men att få möjlighet att släppa tid och rum, lämna göranden och måsten hemma, kan kännas ovant men ändå befriande.

Vandringen består av en timmes vandring för att sedan ta en rast. Något ord på vägen, för att sedan fortsätta vandringen. Ibland i tystnad enskilt och ibland under samtal med tillfälle för delande och gemenskap. Tillsammans blir det en inre och yttre vandring. Ibland är inte målet det viktigaste utan vägen. Kartan är klar när jag gått den och det finns bara det outforskade kvar. Att lämna något bakom sig och möta något nytt är spännande.

Vill du veta mer, kontakta:
Lars-Åke Johansson 0176-524 11,
e-post: lars-ake.johansson@svenskakyrkan.se
Camilla Karlsson 0176-524 15,
e-post: camilla.karlsson@svenskakyrkan.se

Bild: Stefan Bremer

S:t Olav Waterway och Vikingaleden

Världens första pilgrimsled till havs från Åbo till Sverige. I början av juni är det invigning av vandringsleden Roslagsleden med Upplandsleden.

Pilgrimsleden går från Åbo domkyrka genom Finska skärgården, över fasta Åland, vidare över Ålands hav och utmed svenska Norrlands­kusten som vattenväg. Parallellt med vattenvägen finns en vandringsled som heter Vikingaleden. Den binder ihop Roslagsleden med Upplandsleden

Leden är en del av Culture Route of the European Council. Den sjätte december förra året certifierades S:t Olav Waterway som en officiell Olavsled i Europa.

Leden invigs under högtidliga for­mer fredagen den 24 maj 2019 i Åbo. Genast efter invigningen arrangeras den första officiella invigningsvand­ringen från Åbo mot Trondheim. In­vigningsvandringen är öppen för alla intresserade. Slutmålet på vandringen är att nå Trondheim den 28 juli, da­gen före den stora S:t Olavsfesten.

Till Sverige anländer pilgrimerna till Grissle­hamn torsdag 6 juni.

Program i Grisslehamn 6 juni
16.00           Hotell Havsbaden.
                      Välkomna och introduktion till invigningsdagarna.
16.15           ”Medeltida pilgrimsfärder – de förbjudnas återkomst”
                      - Magnus Nyman, Professor och katolsk präst.
17.15           ”S:t Olav Waterway - A Dream has Come Through” -
                       Nina Söderlund, Åbo akademi berättar om S.t Olav Waterway.
                      ”Vikingaleden – vandring i världsklass” -
                       Stefan Edelsvärd, Östhammar  kommun.
                      ”Med Sankt Olof – från Vikingaleden till Helgonleden och vidare till
                        Trondheim” - Elisabeth Andersson, Pilgrimstid.
18.15           ”Pilgrimsvandringar i spåren efter S:t Olav” - Arkeolog Elise Hovanta.
19.00           Pilgrimsbuffé.
20.30           Taizégudstjänst i Grisslehamns kapell.

Program i Grisslehamn 7 juni
09.00           Hotell Havsbaden.
                      ”Pilgrimspaddlaren - från Novgorod till Nidaros”–
                       Hjalmar Fries, 81 år berättar om sin paddling på 200 mil.
10.00           Visit Roslagen berättar och tipsar om evenemang och vandringar
                     i Roslagen.
10.25           Praktisk information om invigningsvandringen och
                     S:t Olav Sjöeskader.
11.00           Ekumenisk gudstjänst. Biskop Karin Johannesson och
                      Kardinal Anders Arborelius medverkar.
12.15           Lunch.
13.15           Invigning av Vikingaleden intill fiskehamnen
                      – Biskop Karin Johannesson, Kardinal Anders Arborelius och
                      Nina Söderlund, Åbo Akademi.

Direkt efter invigningen startar vandringen. Första etappen går från Grisslehamn, över Trästa och till Häverö kyrka. En följebil finns med under invigningsvandringarna.

För mer information om S:t Olav Waterway och Vikingaleden, se www.stolavwaterway.com

För anmälan till invigningsvandringen – en eller flera etapper: