En rikedom att få del av!

Tänk vilken gåva det är som läggs i våra armar när vi får ta emot ett barn! En gåva som både är en del av oss själva och samtidigt en unik individ som får börja sin livsvandring.

Som förälder är det ju både med glädje och kanske viss bävan man tänker på barnets framtid. Vi önskar dem det allra bästa!

I det kristna dopet får vi löftet att Gud är med oss genom hela livet, vad som än händer. Vi får för alltid vara hans barn. Detta är något som vi får ta emot, utan krav på motprestation. Det är en inbjudan till ett liv i gemenskap med Jesus.

Dopet är en fest för hela familjen, men också för församlingen och hela den världsvida kyrkan, då en ny medlem kommer med i gemenskapen. Barnet får en ny tillhörighet och bärs av församlingens förböner.

Vanliga frågor och svar:

Var sker dopen i Romelanda och Kareby?

Dopet sker i någon av våra kyrkor i Romelanda eller Kareby men om man bor i Ullstorp går det också bra att ha dopet i samlingssalen på Lammets förskola.

När kan man ha dop?

Det finns två alternativ:

1. Ungefär två gånger i månaden finns det s.k. doplördagar kl. 12 i Kareby och kl.14 i Romelanda. (Under renoveringen av Kareby kyrka under hösten 2019 är alla lördagsdop förlagda till Romelanda kyrka och då kl. 12 & 13). Dessa dopgudstjänster tar ungefär en halvtimme.

2. Man är också välkommen att förlägga dopet i söndagens ordinarie gudstjänst kl 10. Söndagens gudstjänst brukar ta ungefär en och en halv timme.

Hur bokar man ett dop?

Lämpligtvis börjar man med att titta längre ner på denna sida för att se vad det finns för lediga doptider. Sedan ringer man församlingsexpeditionen, 0303-22 33 98, för att göra bokningen.

Kan man låna församlingshem för dopfest?

Absolut! Om det är ledigt går det utmärkt och det är alldeles gratis! Veckan innan dopet får man då hämta en nyckel och få en genomgång av lokalen, köket och städrutinerna.

Vilka kan bli faddrar?

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Fadders uppgift är dels att vara ett extra stöd för barnet men också att be för barnet under dess uppväxt.

Det finns inget krav på att man måste ha faddrar men det går också bra att ha flera faddrar.

Hur gör vi om vi vill vänta med dop?

Om man vill avvakta kan man anmäla till församlingsexpeditionen att man vill att barnet blir medlem i Svenska Kyrkan "i väntan på dop".

Hur ser dopordningen ut?

Klicka här för att ladda ner dopgudstjänstordningen.

Vad får vi själva göra under dopet?

Dopet följer Svenska kyrkans ordning men det finns flera saker som kan göra det lite personligare. Kanske kan någon förälder be den inledande bönen, kanske vill någon fadder läsa en av bibeltexterna, kanske vill någon sjunga en sång eller läsa en dikt, kanske vill något syskon hälla upp vattnet i dopfunten eller torka barnets huvud. Vid dopsamtalet så tittar vi tillsammans på förslagen och sätter ihop det till en helhet.

Naturligtvis måste sångtexter och dikter harmnoniera med gudstjänstens budskap i övrigt.

Finns det förslag på psalmer och solosånger?

Ja, klicka här för att komma till sidan med tips på de musikaliska inslagen.

Hur funkar dopsamtalet?

Efter bokat dop och senast några veckor innan dopet tar prästen kontakt för att boka tid för dopsamtal. Prästen kommer gärna hem till er om ni vill det. Vid det samtalet finns möjlighet att prata både om dopets innehåll men också om praktiska frågor.

Kostar dopet något?

Nej!

Kan jag döpas som vuxen om jag inte är döpt som barn?

Javisst! Det är aldrig för sent. Kontakta någon av prästerna för ett samtal kring hur det kan gå till.

Lediga doptider på lördagar

(Kareby kyrka stängd för renovering under hela hösten 2019 och januari 2020)

19/10, Romelanda kyrka kl 12 och kl 13, Präst: Peter Stenman
Kareby församlingshem ledigt