Meny

Om Romboleden

Romboleden går från Köping vid Mälaren, passerar genom Västmanland, Dalarna och Härjedalen. Efter Ramundberget går den in i Norge, till Nidarosdomen och helgonet St Olavs grav i Trondheim.

UNIKA UPPLEVELSER UNDER VANDRINGEN

Romboleden erbjuder unika natur- och kulturupplevelser. Den använder befintliga leder och lokala vägar lämpliga för vandring. Längs leden finns många identifierade historiska platser, vissa kulturminnesmärkta och i folkminnet lever fortfarande många myter och sägner kvar som berättats från generation till generation. 

Romboleden finns som digital karta på https://naturkartan.se/sv/romboleden 
Du kan också ladda ner Naturkartan som en app i mobiltelefon.


KNYTER SAMMAN EUROPAS PILGRIMSLEDER

Startpunkten i Köping sammanbinds med leden till Vadstena, som är nationellt pilgrimscenter i Sverige, och därifrån binds leden samman med Skåne-Blekingeleden som är en del av den långa väg som knyter samman vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge. Det betyder att Romboleden är en del av det omfattande nät av pilgrimsvägar som finns i hela Europa sedan många hundra år tillbaka.

VALLFARTORTEN NIDAROS

Nidaros/Trondheim var en betydande vallfartsort för helgondyrkan under 500 år, fram till reformationens genomslag i slutet på 1500-talet, då Gustav Wasa beslutade att ersätta den katolska kyrkan med den lutherska.

Nidaros/Trondheim var vid den här tiden (1050-1550) att jämställa med pilgrimsmål som Rom, Jerusalem, Santiago de Compostela och Vadstena. Leder från Finland, Ryssland, Polen, de baltiska länderna och Tyskland anslöt till Romboleden i Mälardalen. Romboleden knöt ihop pilgrimsmålen Vadstena och Nidaros.

Etappförslag Vadstena – via Romboleden – Trondheim.(Materialet är av äldre datum.)

Läs mer om pilgrimsvandring i Pilgrimsstaven till stöd för din livsvandring.