Rimbo pastorat

Kontakt

Rimbo pastorat Besöksadress: Uppsalavägen 10, 76241 Rimbo Telefon: +46(175)75570 E-post till Rimbo pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Husby-Sjuhundra kyrka

I sommar är kyrkan öppen för besök och enskild andakt 3 juli-31 juli kl. 10-18.

Husby Sjuhundra Kyrka är en av Upplands äldsta kyrkor, och har ett mycket karaktäristiskt torn byggt på södra vapenhuset.

Namnet Husby (Husaby) skvallrar om att här fanns en kungsgård. Dessa gårdars avkastning utgjorde kungens apanage och var centrum för beskattning och annan myndighetsutövning. Det var även där kungarna bodde då de reste runt i riket.

Enligt vissa uppgifter lär kungen ha haft en egen läktare i den äldsta kyrkans torn.

Det är spännande att tänka sig hur man gamla tider kunde man ta sig med båt ända till kyrkomuren., och förtöja där.

Kyrkan är även känd för sina vackra runstenar, en av dem har en inskrift som tyder på att en kristen kyrkogård funnits på denna plats redan i slutet på 1000-talet.