Regionala eller nationella kriser

När det inträffar en nationell kris i Sverige, söker sig många människor till öppna kyrkor. Och i tv-soffor och nyhetsprogram efterfrågas kyrkans röst.

I sociala medier kommunicerar Svenska kyrkan - redaktörer och präster - med människor om krisen, känslorna och frågorna som krisen väcker.

Svenska kyrkan finns i sociala medier både nationellt, regionalt och lokalt. När som helst, men inte minst i en kris, kan du följa och samtala med Svenska kyrkan i sociala medier. Dessa länkar leder till våra konton:

Här på Svenska kyrkans webbplats berättar vi om vad kyrkorna gör i krisens centrum och i närheten av den, var de håller öppet för människor som vill tända ljus, samtala med en präst eller diakon, eller bara mötas.

Här länkar vi också till inslag i nationella radio- och tv-kanaler, där representanter från Svenska kyrkan har uttalat sig, eller där direktsända gudstjänster visas med anledning av en kris.

Prästen Kristin hade många samtal på Sergels torg efter terrorattacken

Efter terrordådet i Stockholm vandrade flera präster på Sergels torg, där de samtalade med människor. I filmen nedan möter du Kristin Molander.

Kyrkan samverkar med andra delar av samhället

Svenska kyrkan samverkar ofta med myndigheter och andra samfund och organisationer vid en kris, både i Sverige och i utlandet. Nedan kan du läsa om två exempel på hur kyrkan agerat vid två krissituationer med dödliga utfall: en bussolycka i Sveg och en lavinolycka i Alperna.