Kölingareds kyrka

Kyrkan har också en väl bevarad porträttgravsten från 1500-talet över riksrådet Erik Gyllenstierna och hans familj.

Mest känd är Kölingareds kyrka för sin Cahman-orgel. Den byggdes för Mariestads domkyrka i början av 1700-talet och köptes sedan in till Kölingareds kyrka. Orgeln restaurerades 2005 och återfick då sin ursprungiga klang.

I Kölingared ståtar kyrkan från 1850, byggd i nyklassisstisk stil. Altaruppsatsen kommer från en tidigare kyrka som låg på samma plats och dopfunten i sandsten från 1200-talet kommer sannorlikt också från denna.