Mahlers eldprov

Lördag 21/11 kl. 18:00 i Ore kyrka

information

Både Gustav Mahler och Beethoven var intresserade av naturen. En annan likhet var deras längd. Gustav Mahler var 1,58 m och Beethoven ca 1,62. Detta kan verka som onödig information, men nog kommer man närmre någon när man förstår hur det skulle kännas att stå intill den?

Den här symfonin startar som en gryning i maj med fågelsång och vind som far i träden. I första satsen finns också en flirt med Beethovens nia. Kompositionen i sin helhet följer det mönster som Beethoven använde i sin nionde symfoni och sedermera anammades av bl.a. Anton Bruckner i många av hans symfonier; en längre och detaljrik utveckling av teman som vanligtvis resulterade i en längd på över en timme. I varje sats kan man se landskap och om man vill locka fram inre bilder är det inte svårt. Sista satsen startar som ett riktigt, dundrande oväder. Detta är filmmusik innan film fanns.

Symfonin skrevs 1884. Då var Mahler 24 år men redan en etablerad dirigent. Tack vare att han misslyckats med sina studier hade han till slut fått studera musik, trots att hans far inte var riktigt glad åt det. På konservatoriet blåste redan antisemitiska vindar men Mahler fick en försvarare i läraren och tonsättaren Anton Bruckner. Kanske var det även antisemitism som gjorde att Mahler inte slog igenom som tonsättare förrän 1910, när han bara hade ett år kvar att leva.

Denna version för kammarorkester, utan dirigent, är arrangerad av Iain Farrington.

MEDVERKANDE ur Dalasinfoniettan:

Johannes Paulsson, violin
Sonia Flis, violin
Mats Hedrén, viola
Louise Agnani, cello
Eric Nilsson, kontrabas
Karin Lekteu, flöjt
Inken Menck, oboe
Oliver Casanovas, klarinett
Sam Brough, fagott
Christina Landén, horn
Mats Heinemann, trumpet
Paulina Moberg, trombon
David Kangasniemi, puka
Erik Lång, slagverk
Clara Heinemann, harpa

REPERTOAR
Gustav Mahler: Symfoni nr.1 för kammarensemble (Arr. Iain Farrington)

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive (kortast möjliga) paus.

ENTRÉ
Fri entré - Kollekt

 

Vi följer riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Regeringen.

För att undvika smittorisk uppmanas publiken att sitta kvar vid sin plats under den korta pausen. Vid ingång, utgång och toalettbesök – tänk på att hålla avstånd!