De omisskänneliga rösterna

Konsert i Rättviks kyrka, lördag 23/11 kl 18:00

information

Konserten bjuder på ett uruppförande. Vår nye tonsättarprofil Jonas Valfridsson (f. 1980) har lovat komma med tio minuter musik, som ingen någonsin tidigare hört. Om sitt komponerande har Valfridsson själv sagt:
– Det är framförallt skönhet jag eftersträvar i min musik. För mig är detta ofta något flyktigt och ogripbart. Förmodligen är det därför min musik ofta får ett mystiskt och skört karaktärsdrag.

Huruvida Till Eulenspiegel verkligen var en historisk person är ovisst, men förvisso var Till en person som det går historier om. Denne medeltida gycklare ska ha gisslat adel, präster och annan överhet med så grova skämt, att han dömdes till döden genom hängning. Men på något vis klarade sig skojaren undan galgen … Richard Strauss (1864–1949) skrev 1895 sin symfoniska dikt Till Eulenspiegels lustige Streiche op 28. Här hör vi det arrangemang för kammarensemble, som Franz Hasenöhrl (1885–1970) skrev 1954.

Franz Schubert (1797–1828) hann under sin korta levnad med att skriva över 1 000 kompositioner, varav de flesta har ett kammarmusikaliskt format. Med fast förankring i traditionerna från
Haydn, Mozart och Beethoven står han som brobyggaren in till romantiken. Som 20-åring skrev Schubert sin Stråktrio i Bess-dur, D581 i september 1817.

MEDVERKANDE
Johannes Paulsson