Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Rättviks pastorat med Rättvik, Boda och Ore församling Besöks- och postadress: Järnvägsgatan 10, 79530 Rättvik Telefon:+46(248)73650 E-post till Rättviks pastorat med Rättvik, Boda och Ore församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

De omisskänneliga rösterna

Konsert i Rättviks kyrka, lördag 23/11 kl 18:00

information

Konserten bjuder på ett uruppförande. Vår nye tonsättarprofil Jonas Valfridsson (f. 1980) har lovat komma med tio minuter musik, som ingen någonsin tidigare hört. Om sitt komponerande har Valfridsson själv sagt:
– Det är framförallt skönhet jag eftersträvar i min musik. För mig är detta ofta något flyktigt och ogripbart. Förmodligen är det därför min musik ofta får ett mystiskt och skört karaktärsdrag.

Huruvida Till Eulenspiegel verkligen var en historisk person är ovisst, men förvisso var Till en person som det går historier om. Denne medeltida gycklare ska ha gisslat adel, präster och annan överhet med så grova skämt, att han dömdes till döden genom hängning. Men på något vis klarade sig skojaren undan galgen … Richard Strauss (1864–1949) skrev 1895 sin symfoniska dikt Till Eulenspiegels lustige Streiche op 28. Här hör vi det arrangemang för kammarensemble, som Franz Hasenöhrl (1885–1970) skrev 1954.

Franz Schubert (1797–1828) hann under sin korta levnad med att skriva över 1 000 kompositioner, varav de flesta har ett kammarmusikaliskt format. Med fast förankring i traditionerna från
Haydn, Mozart och Beethoven står han som brobyggaren in till romantiken. Som 20-åring skrev Schubert sin Stråktrio i Bess-dur, D581 i september 1817.

MEDVERKANDE
Johannes Paulsson
violin
Anders Jakobsson violin
Petter Axelsson viola
Magnus Lanning cello
Jan-Anders Ernlund kontrabas
Karin Lekteus flöjt
Inken Menck oboe
Oliver Cassanovas klarinett
Sam Brough fagott
Christina Landén horn

 

Jonas Valfridsson: Uruppförande
Richard Strauss: Till Eulenspiegel – Einmal Anders!, op. 28
Franz Schubert: Stråktrio i Bess-dur, D581
Fler verk tillkommer

ENTRÉ 
Fri entré/kollekt

Arrangör: Svenska kyrkan Rättviks Pastorat i samarbete med Musik i Dalarna