S:t Eriks plakett till Patriark Bartholomeus I

Pressmeddelande Publicerad

Den ekumeniska patriarken Bartholomeus I, ledare för de östligt ortodoxa kristna i världen, har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Plaketten överlämnades i samband med kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka i eftermiddags.

Patriark Bartholomeus I är just nu i Sverige och besöker det grekisk-ortodoxa metropolitdömet av Sverige och Skandinavien. Han var också inbjuden av ärkebiskop Antje och kyrkomötets presidium som hedersgäst vid kyrkomötets öppnande i eftermiddags.

Patriarken, med den fullständiga titeln Ärkebiskopen av Konstantinopel, Nya Rom och ekumenisk patriark, Bartholomeus I, är överhuvud för den näst största kyrkogemenskapen i världen – de bysantinskt ortodoxa kyrkorna. Hans ihärdiga arbete för skapelsens väl, miljö och klimat har gett honom smeknamnet ”den gröna patriarken”. För ett tiotal år sedan hamnade han på Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika personer. Patriark Bartholomeus I har alltid insisterat på att ekologiska frågor i grunden är existentiella och andliga frågor.

Ärkebiskopens motivering till S:t Eriks plakett:
His All Holiness, Archbishop of Constantinople, New Rome & Ecumenical Patriarch
For his efforts to promote religious freedom and human rights, for calling the attention of the world to the needs of refugees and for across the globe showing that care for creation is an ecumenical and spiritual responsibility.

Den ekumeniska patriarken Bartholomeus I är den tjugofemte mottagaren av plaketten.

S:t Eriks plakett är instiftad av ärkebiskopen och stadgarna är fast­ställda den 22 januari 1996. Ärkebiskopen utdelar plaketten till utländska medborgare och företrädare för andra kyrkor. Den kan tilldelas den som i det ekumeniska samarbetet gjort viktiga insatser för kyrkans enhet, bland Svenska kyrkans systerkyrkor, inom biståndsarbetet eller bland svenskar i utlandet. Den som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för fred, för jämställdhet och mot diskriminering kan även tilldelas plaketten.

Kontakter

Daniel Bramsell

Pressekreterare

072-237 28 86

Svenska kyrkans pressjour

+46 18 16 94 75

Bilder

Den ekumeniska patriarken Bartholomeus I och ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson
Den ekumeniska patriarken Bartholomeus I och ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson Öppna högupplöst bild