Pressmeddelande Publicerad

Kyrkomusiker – ett framtidsjobb

Härnösands stift arbetar på flera sätt med att väcka intresse för jobb som organist, kantor eller körledare. Veckoslutets pröva-på-kurs i Hornsbergskyrkan på Frösön är ett exempel på det. – För den som är intresserad av sång och musik är kyrkomusiken ett säkert framtidsjobb, säger Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker och kursansvarig.

Härnösands stift bedriver sedan länge ett långsiktigt rekryteringsarbete för att säkra försörjningen av kyrkomusiker i församlingarna. Bland annat genom undervisning i orgelspel för barn. Nu prövas ett nytt koncept för att väcka intresse för att jobba med musik i Svenska kyrkan. Till helgens pröva-på-kurs har sång- och musikintresserade över 18 år bjudits in.
– Kursen riktar sig både till nybörjare och till de som redan brukar hoppa in och spela i kyrkan ibland. Enda förutsättningen för att komma med har varit att man spelar något instrument, säger Elisabeth Sundeman.

Under kursen kommer deltagarna att få pröva pianospel, orgelspel, körledning och sång med hjälp av professionella ledare. Kursen innehåller även samtal om tro och om musikens roll i Svenska kyrkan.
– Den som vill bli kyrkomusiker behöver vara intresserad av musik, människor och tro, säger Elisabeth Sundeman.

Inom de närmaste åren väntas stora pensionsavgångar bland de yrkeskategorier som arbetar med musiken inom Svenska kyrkan. Redan i dag söker många församlingar utbildad musikkompetens, både för fast anställning och för vikariat.

Pröva-på-kursen är en del i Härnösands stifts rekryteringsarbete och syftar till att fördjupa kunskap och inspirera till utbildning. Avsikten är även att rusta vikarierande musiker och ideella medarbetare till att mer kunna bidra musikaliskt i kyrkans verksamheter.

Kursen pågår från lunchtid på fredag till och med söndageftermiddag. Den arrangeras av Härnösands stift i samarbete med Mellansels folkhögskola och studieförbundet Sensus. På grund av coronapandemin har antalet deltagare begränsats, föranmälan krävs.

För mer information: Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker, tfn 0611-254 65

Kontakter

Kajsa Åslin

Pressekreterare

070-355 00 17

Bilder

Med pröva-på-kursen  vill  Härnösands stifts inspirera till utbildning inom kyrkomusik. Foto: Ikon/Svenska kyrkan
Med pröva-på-kursen vill Härnösands stifts inspirera till utbildning inom kyrkomusik. Foto: Ikon/Svenska kyrkan Öppna högupplöst bild
Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker. Foto: Härnösands stift
Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker. Foto: Härnösands stift Öppna högupplöst bild