Pressmeddelande Publicerad

Kyrkan hittar nya vägar i coronatid

När coronapandemin lägger hinder i vägen för många av Svenska kyrkans verksamheter tas nya grepp för att människor ändå ska kunna mötas i gemenskap och tro. Lösningen kan heta uteaktivitet, enskilt samtalsstöd, öppen kyrka med möjlighet till stillhet på egen hand eller möte och prat på kyrkbacken.

På hemsidor och i digitala kalendrar bjuder församlingarna i Härnösands stift in till nya aktiviteter, utifrån devisen ”vi ställer inte in – vi ställer om”.
– Jag slås av hur flexibla och uppfinningsrika medarbetare vi har runt om i stiftets många församlingar, säger biskop Eva Nordung Byström.
– Ju mer som stängs ner i samhället, ju viktigare är det att kyrkan finns kvar. Vi lever i en tid då det blir så tydligt att den lokala kyrkliga verksamheten verkligen behövs. För den som är ensam eller ledsen, för den som behöver praktisk hjälp, för den som söker efter hopp, fortsätter hon.

Ett axplock från församlingarnas hemsidor ger några exempel på verksamhet som anpassats till vårens speciella förutsättningar:

• Kyrkorna i Attmar och Matfors hålls öppna tre dagar i veckan med möjlighet till samtal och musik och till fika utomhus när solen skiner.
  • Svenska kyrkan Härnösand har öppnat en särskilt telefonnummer för den som behöver någon att prata med.
  • Svenska kyrkan Sollefteå-Boteå bjuder in till tipspromenader kring Multrå kyrka, med frågor och slingor som passar olika åldrar.
  • Örnsköldsviks församling erbjuder hjälp med inköp av mat och mediciner samt promenadsällskap till äldre och andra riskgrupper.
  • Frösö, Sunne, Norderö församling erbjuder vigsel och dop utomhus vid Pärlstigen i naturområdet vid Sunne kyrka några lördag i sommar.
  • Svenska kyrkan Södra Jämtland pilgrimsvandrar längs Kårböleleden, från Knätten till Klövsjö kyrka en helg i juni.
  • Östersunds församling bjudit in till en digital samtalsgrupp i kristen tro med hjälp av Skype.

Många församlingar erbjuder praktisk hjälp till äldre och andra riskgrupper vars vardag begränsats under coronapandemin. Samtalsstöd och social kontakt erbjuds de som behöver via telefon.

Många kyrkor hålls öppna så att den som vill kan titta in för att be en bön, tända ett ljus eller bara vila i kyrkorummets stillhet. Många flyttar gudstjänster och andra mötesplatser utomhus som riskreducerande åtgärd.

Många församlingar publicerar regelbundet filmer med andakter, böner eller helgmål på sina hemsidor eller facebooksidor. Andra direktsänder gudstjänster.

På Härnösands stifts hemsida finns länkar till alla församlingarnas hemsidor för mer information och tips om aktiviteter.

Även länkar till webbsända andakter och gudstjänster samlas på Härnösands stifts hemsida.

Kontakter

Kajsa Åslin

Pressekreterare

Bilder