Brett program och fortsatt digital satsning på årets Bokmässa

Pressmeddelande Publicerad

I dag släpptes programmet för Bokmässan i Göteborg som i år blir ett hybridevent med både digitala sändningar och fysiska arrangemang med publik på plats. Svenska kyrkan är tillbaka i Göteborg med Se människan-scenen och fortsätter samtidigt satsningen på att nå ut brett digitalt.

Det blir i år ett sjuttiotal författarsamtal från Se människan scenen, där det kommer att finnas viss plats för sittande åhörare, men där förhoppningen också är att fortsätta nå ut digitalt till en stor publik med de samtal om litteratur och existentiella frågor som blivit Se människans kännemärke.

På fjolårets helt digitala bokmässa hade sändningarna från Se människan-scenen närmare 47 000 visningar under själva mässdagarna och tittandet har fortsatt under året så att antalet visningar nu ligger på drygt 77 000.

- Det är fantastiska siffror och vi är glada över möjligheten att kunna fortsätta med djuplodande litterära samtal, trots den pågående pandemin, säger Mikael Ringlander, som tillsammans med Annica Starfalk är programansvarig för Se människan.

Susanna Alakoski, Klas Östergren, Magnus Uggla och Sara Stridsberg är några av författarna som möter i år. Scenprogrammet inleds varje dag med en morgonmeditation, som leds av Patricia Tudor-Sandahl (torsdag-fredag) och av Göran Greider (lördag-söndag).

Zoom-möten med fortsatta samtal
Liksom på förra årets digitala bokmässa finns också möjligheten för åhörare att efter ett urval av scensamtalen fortsätta reflektera tillsammans i ett Zoom-möte, under vinjetten ”Samtal fortsätter”, via Sensus studieförbund.

Seminarium om hatspråk
Svenska kyrkan arrangerar också i samarbete med Svenska PEN och Norstedts förlag ett längre seminarium om det hatspråk som breder ut sig i samhället, inte minst på sociala medier. Hur påverkar detta demokrati och yttrandefrihet och hur vi kan möta utmaningen? Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

Litterär gudstjänst
Traditionsenligt blir det också en litterär gudstjänst på söndagen, i år med temat försoning. I särskilt fokus står det pågående försoningsarbetet mellan Svenska kyrkan och den samiska befolkningen.

Se människan-programmet kommer att kunna följas på Bokmässans digitala plattform Bokmässan Play. Hela Se människan- programmet släpps fritt och blir tillgängligt på Svenska kyrkans Youtube-kanal från den 26 oktober.

Utställningar i Göteborgs domkyrka
Under mässdagarna visas också två utställningar i Göteborgs domkyrka. Den sydafrikanske ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutu och hans gärning lyfts fram, med anledning av hans 90-årsdag. Det blir också en fotoutställning med bilder av biskopen i Linköping, Martin Modéus, aktuell med boken Bildrikt talat.

Bokmässan pågår 23-26 september.

Här finns Se människan-programmet på Bokmässan 2021.

Kontakter

Martin Larsson

Pressekreterare

070-609 86 89

Svenska kyrkans pressjour

+46 18 16 94 75

Bilder

Ett sjuttiotal författare möter i år på Svenska kyrkans Se människan-scen på Bokmässan. Alla samtal spelas in och blir senare i höst tillgängliga på Svenska kyrkans Youtube-kanal. Foto: Kristin Lidell/Ikon.
Ett sjuttiotal författare möter i år på Svenska kyrkans Se människan-scen på Bokmässan. Alla samtal spelas in och blir senare i höst tillgängliga på Svenska kyrkans Youtube-kanal. Foto: Kristin Lidell/Ikon. Öppna högupplöst bild