Foto: Piteå kommun

Piteå 400

Här hittar du Piteå församlings program under jubileumsåret Piteå 400.

Piteå församling är en del av jubileumsåret Piteå 400.

Kyrkan är en viktig identitetsbärare i jubileumsfirandet genom lokalhistorien. Församlingens äldsta kyrka, Öjeby kyrka, ligger i det gamla Piteå där historien börjar. Piteå kyrka är med sin historia förankrad i 1660-talet en symbol för det ”nya” Piteå som växte fram. Så går också historien om Piteå – från kyrka till kyrka.

Under 2021 kommer församlingen att lyfta kyrkans och stadens historia genom olika inslag och programpunkter. Med anledning av Corona-pandemin har programmet justerats utifrån rådande restriktioner.

En stor del av programmet presenteras via församlingens digitala kanaler, som hemsida och Facebooksida.

Kommande program

• Tre filmer om kyrkans och orgelmusikens historia,
    nedslag i 1700-tal, 1800-tal och 1900-tal

Alla tre filmer är inspelade i Piteå kyrka som står som historisk bakgrund till skådespelen. Filmerna kommer att kunna ses på sociala medier 13 april, 20 april och 27 april. Samarbete med Piteå museum.

• Film om kyrkan och skolans relation, betydelse och utveckling
    Vi tar med tittaren på en historisk resa. Filmen kommer att kunna ses på sociala medier samt i Gammelgården i Öjeby kyrkstad.
  • Invigning av Gammelgården som utställningslokal
    Invigning sker under försommaren.
    Utställningen kommer från tidigare Kyrkstadsmuséet och har uppdaterats med nya rön.
    Gammelgården finns belägen i Öjeby kyrkstad (vid kyrkogårdsexpeditionen),
    och kommer att visa en utställning om kyrkstadens historiska utveckling.

Sommaren 2021

• Pilgrimsvandringar lördagar under juli månad: 3, 10 och 17 juli.
    Den 3 juli startar vandringen vid Norrfjärdens kyrka och går till Öjeby kyrka.
    Den 10 juli sker vandringen mellan Piteå och Öjeby kyrka.
    Den 17 juli sker vandringen mellan Hortlax och Öjeby kyrka.
    Mer information kommer!

Hösten 2021

• Föreläsning med Anna Elmén Berg från Piteå museum
    Torsdag 9 september kl. 18.30 i Piteå kyrka.
    Anna Elmén Berg från Piteå museum föreläser om den kulturhistoriska betydelsen av de lokala kyrkorna. Vilken roll har de spelat för samhällsutvecklingen? På vilka sätt har samhället speglas i kyrkan?
    Vilka förändringar och moderniseringar har gjorts?
  • Orgelkonserter
    22 september klockan 19, Norrfjärdens kyrka. Musik från 1600-tal med Lars Sjöstedt.
    13 oktober klockan 19, Hortlax kyrka. Musik från 1700-tal med Christiane Rödder Steiner.
    3 november klockan 19, Öjeby kyrka. Musik från 1800-tal med Lars Nilsson.
    24 november klockan 19, Studio Acusticum. Final med musik från 1900-tal med alla tre organister.

Med reservation för eventuella ändringar med anledning av pandemin.

Anna-Karin Jonsson

Piteå församling