Foto: Sanna Eriksson

Rönnskolans elever visar utställning om Piteå kyrka – i kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Med stor skaparglädje har elever vid Rönnskolan gjort en fin utställning om Piteå kyrka – som just nu visas i just Piteå kyrka.

Vad är det för stenplattor i kyrkans golv? Var har ni köpt den fina lampan? Och vad är det där röda bäret i kyrkans innertak?
Det är frågor som elever från Rönnskolan har ställt när de jobbat med Piteå kyrka i temaarbetet som lett fram till utställningen.

Självklart finns Sundsgatan och kyrkparkeringen med i utställningen. Foto: Anders Sandlund
Eleven My Tagesson Brännmark berättar att skrovet på hennes båt är gjord av trolldeg. Kyrkobesökarna har hon gjort av piprensare. Foto: Anders Sandlund

-Jag tycker om att pyssla. Det har varit roligt, säger My Tagesson Brännmark, en av eleverna, om arbetet med utställningen.
Hon har målat dörrarna på kyrkan och visar stolt upp en roddbåt med några passagerare. Hon berättar att hon gjort skrovet av trolldeg och figurerna av piprensare. Till Piteå kyrka kom nämligen många med båt förr i tiden.

Stora delar av gänget som jobbat med utställningen om och i Piteå kyrka. Längst bak: Jonathan Lundbäck, elevassistent, Anette Berglund, speciallärare, Pelle Marklund, förskolepedagog. Framför står eleverna Emil Edelbro, Alma Berglund, Isabella Lundmark, Emil Ekberg, Emmett Grönberg och My Tagesson Brännmark. På huk med kyrkan: Helena Löf, förskollärare. Foto: Anders Sandlund

Temat har varit byggnader i centrala Piteå. Det är sju elever i årskurs 1-4, anpassad grundskola, vid Rönnskolan som gjort arbetet. 
Samarbete har betonats särskilt i arbetet där olika ämnen, som matematik, har vävts in. Den som undrar hur många dörrar och fönster Piteå kyrka har får svaret på utställningen. Eleverna har nämligen räknat dem.
-Eleverna har blandat teori och praktik för att få förståelse för sin omvärld, berättar Anette Berglund, speciallärare.

Piteå kyrka togs emot av representanter för Piteå församling. Från vänster på bild: Richard Asplund, kyrkoherde, Anette Berglund, speciallärare, Rönnskolan, Carina Engman, församlingspedagog, Alma Berglund, elev, Rönnskolan, Marika Berglund, fastighets- och kyrkogårdschef, och Helena Löf, förskollärare.
Piteå kyrka togs emot av representanter för Piteå församling. Från vänster på bild: Richard Asplund, kyrkoherde, Anette Berglund, speciallärare, Rönnskolan, Carina Engman, församlingspedagog, Alma Berglund, elev, Rönnskolan, Marika Berglund, fastighets- och kyrkogårdschef, och Helena Löf, förskollärare. Foto: Anders Sandlund

Eleverna har varit på besök i kyrkan och fått guidning av fastighetschef Marika Berglund. Hon var en av kyrkans representanter som fick ta emot utställningen.
-Jättekul att de ville göra den. Den ger en bild av hur omgivningen förändrats genom åren. Jag är imponerad över hur välgjord den är. Det är roligt med barnens perspektiv på vad man ser i kyrkan. De ställer precis de frågor som många sitter och funderar över - ”är det ett hallon i taket?”, säger Marika Berglund och tillägger att utställningen är mycket uppskattad av besökarna i kyrkan.

Förr i tiden kom folk med båt till kyrkan. Foto: Anders Sandlund

Den riktiga praktpjäsen i utställningen är en modell av Piteå kyrka, som byggts av kartonger och som alla barnen har målat tillsammans. Till detta hör också bland annat teckningar, figurer och båtar (förr i tiden kom man till Piteå kyrka med båt) som eleverna har tillverkat.
Rönnskolans elever kommer att göra fler arbeten kring byggnader i Piteå i framtiden.

Fotnot: Eleverna på huvudbilden är, från vänster: Alma Berglund, Emmett Grönberg, My Tagesson Brännmark, Isabella Lundmark och Emil Ekberg.

Eleven Alma Berglund visar stolt upp bilen som är ett av hennes bidrag till utställningen om Piteå kyrka.
Eleven Alma Berglund visar stolt upp bilen som är ett av hennes bidrag till utställningen om Piteå kyrka. Foto: Anders Sandlund
”Var har ni köpt de fina lamporna?” Det är en av frågorna som eleverna från Rönnskolan har ställt när de jobbat med sin utställning. Helena Löf, förskollärare, visar upp ett av alstren som barnen har målat. Foto: Anders Sandlund
Eleverna har bland annat funderat över vad det röda i kyrkans innertak är, samt hur många dörrar kyrkan har. Foto: Anders Sandlund
På utställningen får besökaren bland annat veta vilket år Piteå kyrka stod färdig. Foto: Anders Sandlund