Foto: Magnus Borg

Piteå församling öppnar sommarmuseum i Öjeby kyrkstad

Gammelgården i Öjeby kyrkstad har blivit sommarmuseum med en utställning om kulturarvet Öjeby kyrkstad. Utställningen är en del av jubileumsåret Piteå 400.

En härlig försommardag. Solen värmer ordentligt och strålarna letar sig in på det nylagda golvet i Gammelgården. Efter en lång tids förberedelser har gården förvandlats till ett sommarmuseum.

Pedagogen Eva Werner klippte det röda invigningsbandet och prästen Anna-Karin Jonsson delade några ord om arbetet med utställningen. Med anledning av pågående Corona-pandemi och gällande restriktioner i länet kunde inte någon större tillställning arrangeras.

Utställningen innehåller bland annat en större modell av kyrkstaden, komplett med kyrkstugor i miniatyrformat. Vepor, som återger berättelsen om kyrkstadens uppkomst, finns också med. Dessutom finns digitala inslag i form av en film från 1920-talets kyrkstad och en film som skildrar utvecklingen mellan kyrkan och skolan.

I det första rummet kan besökaren ta del av historien och sägnen om Öjeby kyrka. I rummet finns också en modell av hur kyrkan ansågs se ut i början av 1500-talet, det vill säga innan kyrkan byggdes ut och fick korsarmar. I det andra, större rummet handlar utställningen mer om kyrkstäder i norr, deras uppkomst och utveckling. Även seder och traditioner som är typiska för kyrkstadslivet inkluderas i den andra delen av utställningen.

Öppettider vardagar

Fram till 26 juni kl. 10-16.
28 juni – 6 augusti kl. 10-17.
9 augusti – 27 augusti kl. 10-16.

fakta

• En del av arbetet med Gammelgården har finansierats med medel från Piteå kommuns jubileumspott.
  • Piteå museum har bidragit med faktauppgifter, arkivbilder och korrektur.

Anna-Karin Jonsson

Piteå församling