Foto: Emma Dahlbäck

Öjeby kyrkmarknad ställs in även 2021

Förra årets kyrkmarknad fick ställas in på grund av coronaviruset. Även årets upplaga uteblir av samma anledning.

Den fortsatta spridningen av coronaviruset och gällande restriktioner gör att Piteå församling och Piteå dansar och ler (PDOL) gemensamt ställer in sommarens kyrkmarknad. Årets marknad skulle ha fått en extra festlig prägel med anledning av jubileumsåret Piteå 400.

Piteå församling och PDOL följer gällande direktiv från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Grunden för årets inställda marknad är förstås regeringens förbud mot sammankomster med fler än åtta personer och Folkhälsomyndighetens rekommendation att även utomhus hålla avstånd till andra människor och undvika att bilda folksamlingar. Även om restriktionerna skulle lätta till mitten av sommaren påverkar det inte beslutet.

– Vi blickar framåt! Besvikelsen att ställa in är samtidigt en påminnelse om att det är en viktig satsning, så vi tar nya tag inför nästa år, säger Richard Asplund, kyrkoherde i Piteå församling.

Jenni Kempe Lindberg vid PDOL hade för ett år sedan inte kunnat föreställa sig att även årets marknad skulle ställas in.
– Det är förstås väldigt tråkigt. Vi hade sett fram emot årets marknad, men som det ser ut nu finns det inte möjlighet att genomföra den. Det är inte hållbart längre att vänta på nya restriktioner, säger hon.

I höst återupptar Piteå församling och PDOL planeringen inför 2022 års kyrkmarknad.

Fakta om marknaden

• Piteå församling äger konceptet Öjeby kyrkmarknad och ansvarar för att marknaden genomförs. Sedan 2007 har PDOL på uppdrag av Piteå församling arrangerat Öjeby kyrkmarknad.
  • Öjeby kyrkmarknad lockar människor från när och fjärran. De senaste åren har närmare 140 utställare medverkat och 30 000 besökare sökt sig till kyrkstaden för marknadshelgen.

Richard Asplund

Piteå församling