Other languages with Google Translate

Kontakt

Piteå församling Besöks- och postadress: Nygatan 23, 94131 PITEÅ Telefon: +46(911)274000 E-post till Piteå församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Piteå kyrka

Mitt i Piteå stad står en av Norrbottens fina kulturskatter, nämligen Piteå kyrka, som är övre Norrlands äldsta träkyrka och anses ha ett stort kulturhistoriskt värde.

Piteå kyrka från 1686 är belägen mitt i Piteå stad och är med sin gröna omgivning en lugn och fridfull plats. Här kan du stanna till och lära dig mer om vår kyrka, njuta av den vackra miljön, tända ett ljus eller bara ta en paus mitt i shoppingturen.

Piteå kyrka är en korskyrka som krönts med en takryttare. Den har genom åren reparerats, byggts om och ut men karaktären är dock välbevarad. Klockstapeln bakom kyrkan ansågs vid besiktningen år 1727 vara "svag och oförsvarligt byggd" eftersom den inte klarade av påfrestningen av de tunga kyrkklockorna. Den byggdes därför ut och förstärktes år 1728. Kyrkklockor användes förr inte enbart för att kalla till gudstjänst utan även vid de så ofta förekommande bränderna.

I Piteå kyrka ryms totalt 270 personer.

Kontakt

Växel: 0911-27 40 00