Other languages with Google Translate

Gloria – församlingstidning

Nytt nummer! Torsdag 25 april landar årets första nummer av Gloria i brevlådan. Temat är Starka kvinnor.

I det här numret lyfter vi kvinnan av den enkla anledningen att vi tycker att det behövs. Efter Me too känns det som om tystnaden på många sätt är bruten. Tiden är inne för kvinnors berättelser och upplevelser av övergrepp, förtryck och kränkningar. Me too spred sig snabbt och snart två år senare fortsätter kvinnor att berätta. Lite längre fram i tidningen träffar vi pensionären Lovisa som berättar om vad hon har varit med om under sitt yrkesliv.

I Piteå verkar och arbetar många kvinnor i framstående position. Det gäller inom många olika yrkesområden som kultur, näringsliv, idrott och mycket mer. Vi möter flera välkända piteåprofiler som delar med sig om deras syn på styrka och hur ett mer jämställt samhälle kan skapas. På mittuppslaget berättar Christina Skoog om rollen som affärsledare, men också om den lite mer privata sidan. Om styrka och drivkrafter.

Att Svenska kyrkan haft en brokig historia med kvinnor i ämbetsroller är ingen hemlighet. Sedan drygt 60 år tillbaka kan kvinnor arbeta som präster i Svenska kyrkan. Och nu är Åsa Nyström första kvinnan på posten som biskop i Luleå stift. Vad uppdraget innebär berättar biskop Åsa mer om på sidan 6. Många bibeltexter lyfter fram kvinnor på ett unikt sätt. Inte sällan har dock texterna tolkats så att kvinnorna blir mer syndiga än vad de faktiskt framställs i bibeltexten. Prästen Anna-Karin Jonsson lyfter olika kvinnor från bibeln med fokus på att vi har något att lära av dem.

Det här numret är inte gjort för att ställa kvinnor och män mot varandra. Tvärtom. Numret är gjort för att lyfta kvinnan i stort. Olika kvinnor får berätta själva. Utifrån deras perspektiv och erfarenheter. Vi tror att deras berättelser är värda att ta på allvar för ett mer jämställt Piteå och ett mer jämställt samhälle i stort.

Trevlig läsning!
Hälsar Sara och Magnus

Om du vill läsa tidigare nummer finns de på sidan Tidigare utgivna Gloria
(öppnas i nytt fönster).

Redaktörer

Sara Andersson och Magnus Borg

Ansvarig utgivare

Mats Björk, kyrkoherde

Korsordsvinnare

Grattis vill vi säga till:

Vinnarna från korsord nr 4, 2018:

• 1:a pris Monica Gustavsson, Piteå
  • 2:a pris Vivi-Ann Grahn, Piteå
  • 3:e pris Gun Eriksson, Piteå

Vinnarna från korsord nr 3, 2018:

• 1:a pris Simon Gustafsson, Piteå
  • 2:a pris Elaine Lundmark, Arvidsjaur
  • 3:e pris Gärde Westbom

Klicka på bilden ovan för att läsa tidningen i helskärmsläge. Du kan också ladda ner den som en PDF-fil  genom att gå till sidan:
Tidigare utgivna Gloria

Om Gloria

Gloria är Piteå församlings församlingstidning som ges ut med fyra nummer per år. Här vill vi lyfta tankar om livet, tro, hopp och kärlek samt ett urval om kommande händelser i församlingens verksamhet.

Vi vill med tidningen nå ut till alla församlingsbor och berätta om vår verksamhet. Vi vill att församlingsbor skall känna att Gloria är deras församlingstidning. Har ni därför tips eller önskemål om vad ni vill läsa, hör av er till oss!

har du inte fått Gloria?

Ibland kan det hända att det blir missar med utdelningen. Hör av dig till pitea.info@svenskakyrkan.se med namn och adress så ordnar vi det.

Sara Andersson

Piteå församling