Other languages with Google Translate

Gloria – församlingstidning

Nytt nummer! Torsdag 27 juni landar sommarnumret av Gloria i brevlådan. Temat är Öjeby kyrkstad.

Öjeby kyrkstad engagerar många människor året runt. Kyrkstugeägare träffas i kammare och stugor och olika aktörer arrangerar evenemang. Piteå församling erbjuder kontinuerligt gudstjänster, konserter och guidningar i kyrkstaden. För det är så - livet pågår och rör sig framåt i den historiska miljö som Öjeby kyrkstad faktiskt är.

I det här numret får du läsa om olika personer som har stort engagemang i kyrkstaden. Inte bara engagemang, utan även kunnande. Men allt har sin grund i historien. På sidan intill delar pedagogen Eva Werner med sig av hur Öjeby kyrkstad kom till. Många människoöden har utspelat sig i de trånga gränderna och det är viktigt att förvalta historierna som kyrkstaden bär med sig. Samtidigt är det viktigt att inse att Öjeby kyrkstad också befinner sig i en nutid, en nutid som gärna vill se några förändringar, om än gjorda med stor omsorg och respekt. Stadsarkitekt Florian Steiner berättar på sidan 5 om gestaltningsprogrammet som ska framhäva kulturmiljön tydligare.

En som verkligen njuter av att vistas i kyrkstaden är Elisabet Vesterlund som regelbundet tar cykeln till kyrkstaden för att sticka eller bara vara i sin kammare. Följ med hem till Elisabets kyrkstugerum på sidan 9. Du får även följa med hem till Erica Duvensjös kyrkstugerum, ett rum som renoveras med omsorg och med fokus på hållbarhet. Utifrån sin erfarenhet som byggnadsantikvarie delar Erica med sig av sina bästa råd när det kommer till en kyrkstugas interiör.

Detta, och mycket annat, lyfter vi från Öjeby kyrkstad. För vad vore en plats utan de människor som vistas och verkar där? Vi bjuder även på ett par temasidor om hållbar kärlek, korsord och andra sommartips.

Trevlig läsning!
Hälsar Sara och Magnus

Om du vill läsa tidigare nummer finns de på sidan Tidigare utgivna Gloria
(öppnas i nytt fönster).

Redaktörer

Sara Andersson och Magnus Borg

Ansvarig utgivare

Mats Björk, kyrkoherde

Korsordsvinnare

Grattis vill vi säga till:

Vinnarna från korsord nr 1, 2019:

• 1:a pris Ingrid Nordmark, Piteå
  • 2:a pris Magnus Lidén, Piteå
  • 3:e pris Barbro Sundström, Piteå

Klicka på bilden ovan för att läsa tidningen i helskärmsläge. Du kan också ladda ner den som en PDF-fil  genom att gå till sidan:
Tidigare utgivna Gloria

Om Gloria

Gloria är Piteå församlings församlingstidning som ges ut med fyra nummer per år. Här vill vi lyfta tankar om livet, tro, hopp och kärlek samt ett urval om kommande händelser i församlingens verksamhet.

Vi vill med tidningen nå ut till alla församlingsbor och berätta om vår verksamhet. Vi vill att församlingsbor skall känna att Gloria är deras församlingstidning. Har ni därför tips eller önskemål om vad ni vill läsa, hör av er till oss!

har du inte fått Gloria?

Ibland kan det hända att det blir missar med utdelningen. Hör av dig till pitea.info@svenskakyrkan.se med namn och adress så ordnar vi det.

Sara Andersson

Piteå församling