Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Öjeby kyrkstad

En kulturskatt att vara rädd om och bevara för framtida generationer.

Sägnerna säger att Piteå socknens första träkyrka fanns på marknadsplatsen i kyrkbyn som ligger i Långnäs. Marknadsplatsen och dess bebyggelse lämnades på 1400-talet då handelsplatsen flyttades och en ny kyrka i Öjebyn uppfördes.

Kyrkans första etapp tros ha stått färdig i slutet av 1400-talet. Den ursprungliga kyrkan byggdes som en skeppskyrka med ett långhus, fristående klocktorn och port omgärdat av en bogårdsmur. Utbyggnaden av kyrkan till en korskyrka skedde på 1700-talet.  

Öjeby kyrkstad är en känd medeltida handelsplats som lade grunden för Piteås stadsbildning år 1621. Kyrkstaden är en av landets största kyrkstäder med levande kyrkstadstraditioner. I kyrkstaden finns Kyrkstadscaféet, tidigare  kyrkstadsmuseum, med café och verksamheten S:t Mary.

Är du nyfiken på hur det ser ut inne i en kyrkstuga så kan du sommartid besöka visningsstuga nr 28 från år 1804. Du kan också boka en guidad visning av Öjeby kyrka och Öjeby kyrkstad.

Bild: Sara Andersson
Gamla Kyrkstadsmuséet numera Kyrkstadscaféet. Bild: Sara Andersson

råd om vård

Piteå museum har i samverkan med Länsstyrelsen i Norrbotten, Piteå kommun och Piteå församling producerat en broschyr om byggnadsvård i kyrkstaden. Broschyren är gratis och kan fås på museet vid Rådhustorget.

Den digitala upplagan finns HÄR (öppnas i nytt fönster)

kyrkstugeägarnas intresseförening

I Öjeby kyrkstad finns Kyrkstugeägarnas intresseförening, en medlemsförening för just kyrkstugeägare. För att besöka Kyrkstugeägarnas intresseförenings hemsida kan du klicka HÄR (öppnas i nytt fönster).

Vill du boka guidning av Öjeby kyrka eller Öjeby kyrkstad kontakta:

Eva Werner

Eva Werner

Piteå församling

Församlingspedagog