När började du jobba i Partille församling?
– Jag har jobbat här i Partille församling i två år och innan dess fyra och ett halvt år i Sävedalen.
Vad gör en Diakon?
– En diakon stöder människor i olika livssituationer. De flesta diakoner arbetar i en församling, men som diakon kan du även arbeta inom exempelvis sjukhuskyrkan. Diakoner jobbar med människan och omvårdnad. Vi är ett praktiskt stöd vid till exempel förlust av anhörig eller andra livskriser. Vi kan leda grupper i församlingen, själavårdssamtal, sorgegrupper, ordna hembesök, gemenskapsträffar för äldre, andakt på äldreboende, arbeta med asylsökande och ensamkommande barn. Vi samarbetar med prästen vid mässor i kyrkan, håller förbön, läser texter och medverkar vid nattvarden.
Medmänskliga samtal är en viktig del av arbetet som diakon. Vi finns som ett komplement till sjukvården och psykologen. Till oss kan man boka tid för samtal och det är gratis. Vissa kommer bara en gång när de behöver prata om något som hänt i livet, vissa under en period eller en gång i halvåret. Vi har även de som kommer regelbundet under flera år. Vi ser till vad varje människa efterfrågar och behöver. Vi jobbar ju inte som psykologer, utan man får se det som medmänskliga samtal och som friskvård för själen. Just det tror jag att många människor uppskattar. Att få helhetsperspektivet. Att ta sig tid, att i samtalet få prata om hela sitt liv och inte bara avhandla det man just sökt för, som inom sjukvården.
Man kan säga att diakoner är en länk mellan kyrka och samhälle och vi har ofta kontakt med socialtjänst, sjukhus, arbetsförmedling, försäkringskassa och ideella organisationer.
Vad gör du på jobbet?
– Vi diakoner som jobbar i Partille församling har olika inriktning. Jag jobbar främst mot ungdomar. Jag sitter även som vice ordförande för och jobbar med f.d. RIA, Hela Människan, som är en organisation med socialt arbete som drivs gemensamt av kyrkorna. Hela Människan har ett genomsnitt av 20 besökare per dag. Här finns frukost eller lunch varje vardag för våra medlemmar. De som är bostadslösa har möjlighet att få duscha. Att få nya rena, varma kläder och tvätta de smutsiga. Vi kan hjälpa till med det praktiska som att söka fonder, skriva ut papper, följa med till olika myndigheter som socialen och vårdcentralen. Just att se människan och föra ett samtal. Vi fungerar inte som en kontrollerande instans utan finns här för att hjälpa.
Jag är ledare för Level-Up en grupp för barn i åk. 4–5. Jag håller i en Konfirmandgrupp och en ungdomsgrupp. I alla dessa grupper arbetar jag tillsammans med pedagoger eller präster från församlingen. Det är en varierande tjänst med många olika möten.
Vi gör även punktinsatser med insamlingar som ”Jul till Fler”. Där samlar vi in julklappar och presentkort till barn i familjer som har det tufft ekonomiskt. I detta projekt samarbetar vi med ICA Maxi Partille som skänker matkassar till dessa familjer.