Inspelad musik i kyrkan

Tjänsten Spotify business har lagt ner - så här gör du när du vill använda inspelad musik i kyrkan

Livemusik!

Livemusik är ett av Svenska kyrkans kännetecken och något vi är stolta över.
Musiklivet är rikt och omfattande i kyrkan - och för att det ska fortsätta, så finns i alla församlingar välutbildade kyrkomusiker som spelar och sjunger med församlingen. Detta gäller även vid dop, vigsel och begravning.

Ibland vill man ändå komplettera med inspelad musik. Spotify har inte längre någon tjänst som vi kan använda i kyrkans gudstjänster, då tjänsten Spotify Business lagts ner. Den nya tjänsten Soundtrack Your Brand är endast för bakgrundsmusik, och ett privat Spotifykonto får inte användas för att framföra musik i offentlig miljö - den är bara för "hemmabruk".

Vill man ha inspelad musik i kyrkan så gäller följande:

Svenska kyrkan i Partille spelar endast laglig musik via CD-skivor eller köpt, nedladdad musik.

CD-skiva
Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD-skiva för att spela upp musik. CD-skivan måste dock vara original, man får alltså inte ha bränt CD-skivan själv. Detta beror på att det lagliga stöd som finns för att bränna en CD-skiva för privat bruk inte sträcker sig till att spela upp musik från den vid gudstjänst eller kyrklig handling.

Lagligt nedladdad musik
Det är tillåtet att spela upp musik som är lagligt köpt och nedladdad från exempelvis iTunes eller liknande tjänst. Kom ihåg att ange titel och kompositör i eventuellt programblad.

I våra kyrkor i Svenska kyrkan i Partille är det möjligt att spela upp musik via CD-skiva eller USB-minne. Undantaget: Kvastekulla kapell – endast CD.

Prata med prästen eller t.ex. begravningsbyrån som ni har kontakt med, så att provspelning kan göras i förväg. Har du musiken på någon annan lagringsenhet, t.ex. telefon behöver du kanske ta med en anslutningskabel.

Kontakt > personal i Svenska kyrkan i Partille