Gustav och Ramona

"RUMÄNSKA TONGÅNGAR"

Konsert i Junosuando lördag den 24 juli kl. 17.00 och i Pajala söndag den 25 juli kl.18.00

Gustav och Ramona Jannert-Telcian kommer att spela på konserterna i Junosuando lördag den 24 juli 2021 och Pajala söndag den 25 juli 2021. Temat är "Rumänska tongångar" och så utlovar de musik av bland andra George Enescu, W.A.Mozart och P. Sarasate.

 

Om programmet:

Enescu var lite av "nationalkompositör" i sitt hemland, en mycket mångsidig musiker, både violinist och pianist, men även internationellt känd som dirigent och pedagog. Han beklagade dock att det inte blev så mycket tid över till komponerandet som han hade önskat! I sin tredje sonat för violin och piano, den de kommer att spela delar ur, tyckte han sig ha hittat sin egen personliga stil. Denna sonat bygger på motiv från den mycket rika och varierande rumänska folkmusiken.

 

De kommer också att spela, bland annat, musik av W.A. Mozart, liksom av Zigeunerweisen av Sarasate, med dess välbekanta melodier.

 

I Junosuando kommer att ha lite tonvikt i programmet på den nya orgeln, bland annat med en egenkomponerad partita över en svensk koralmelodi.

 

Om musikerna:

De är bosatta i byn Vechea i Rumänien och de har spelat tillsammans sedan sommaren 2006, inte minst i sina hemländer Sverige och Rumänien, gärna också musik från dessa länder, men de spelar också gärna musik från den europeiska traditionen. Ramona kommer från byn Ciceu-Giurgesti och har studerat i Cluj-Napoca och i Basel, Schweiz. Hon undervisar violin på musikgymnasium i Cluj-Napoca. Gustav kommer från Falköping och har studerat kyrkomusiker- samt diplomutbildning i orgel i Göteborg, liksom tidig musik i Basel. Han har också kompletterat med en master i piano i Cluj-Napoca.