LaestadiusMuseets vänner

http://www.laestadiusfriends.se/

På museet finns även en spännande utställning som speglar denne märklige personlighets livsgärning, som lämnat spår efter sig på hela Nordkalotten och även i övriga världen.

s. 15 ur framtidsplan hämtat 2016-08-11: http://www.laestadiusfriends.se/LMV-sv/Framtidsplan.pdf , www.laestadiusfriends.se

Laestadiusmuseets vänner har en hemsida som du gärna får besöka, där de både samlar information och uppdaterar vad som sker i anknytning till Laestadius, hans liv och verk, tillsammans med BritaKajsa. Här kan du ta del av historia och hur vi gemensamt arbetar för att bevara och tillgängliggöra kunskap om denna historia i Pajala församling.

 Länk till Laestadiusmuseet här på vår hemsida

Læstadius är känd för sina viktiga insatser som botaniker, men ägnade sig även åt till exempel zoologi, meteorologi, lingvistik och etnologi. Vid ett besök på Læstadiusmuseet kan ni få en inblick i hur familjen Læstadius vardagsliv såg ut, och hur människor levde norr om Polcirkeln vid mitten av 1800-talet.

s. 15 hämtat 2016-08-11 på http://www.laestadiusfriends.se/LMV-sv/Framtidsplan.pdf , www.laestadiusfriends.se
Naturhörnan laestadiusmuseet
Naturhörna i museet (prästgården) Foto: JKult
Naturhörnan Skylt Laestadiusmuseet
lukta på kvanne doftört och tobak i museet Foto: JKult

I Læstadiuspörtet i Pajala bodde prosten Lars Levi Læstadius (1800-1861) under sina sista levnadsår. Lars Levi Læstadius kraftfulla förkunnelse om hjärtats tro mot dryckenskapen på 1840-talet ledde till en omfattande väckelse i norra Sverige, Finland, Norge och i Nordamerika.

s. 15 hämtat 2016-08-11 på http://www.laestadiusfriends.se/LMV-sv/Framtidsplan.pdf , www.laestadiusfriends.se
Laestadiuspörtet nytt tak
Pörtet med nytt tak 2016 Foto: JKult
Örtagården BritaKajsas
BritaKajsas örtagård Foto: JKult
Torneälv
vägen ner till BritaKajsas brunn Foto: JKult