Foto: Auli Kohkoinen

Jännä raamattureisu – Bibeläventyr

Jännä raamattureisu är en omarbetad version av Bibeläventyret som är speciellt framtagen för skolor och elever i förvaltningskommuner för meänkieli/finska.

Vad är jännä raamattureisu?

Jännä Raamattureisu är ett samarbete mellan Övertorneå kommun och Övertorneå församling och sker på två språk, meänkieli och svenska. Med hjälp av rörelser, drama, nyckelord, trolleri och rim och rap leker man genom bibelns berättelser på ett interaktivt sätt. Helt enkelt ett spännande sätt för religionundervisning där elever får lära sig lite meänkieli. 

Under ett projekt har Övertorneå församling och Övertorneå kommun arbetat fram en version av Bibeläventyret både för Gamla och Nya testamentet - som till innehållet är detsamma men som fungerar på två språk samtidigt. I likhet med en del SVT- produktioner för barn tar vi hjälp av mer drama, rörelser och rekvisita, för att nå över språkbarriärer och förmedla en positiv känsla kring berättelsen och språket. 

Vad är Bibeläventyret? 

Bibeläventyret är en presentation av bibelns böcker som på ett engagerande och lekfullt sätt förmedlar berättelsen. 

I berättandets form, sakligt och objektivt, utan religiösa tolkningar, med hjälp av rörelser, drama, nyckelord, trolleri, rim och rap, växer en annorlunda värld fram. En värld från en svunnen tid, men som ger värdefulla nycklar till förståelsen av vår samtid. Bland annat får eleverna hum om de bibliska ländernas geografi, de lär sig varför vi firar jul, påsk och pingst och förstår hur de tio budorden relaterar till vår värdegrund. Bibeläventyret rör sig mellan olika ämnen och integrerar historia, geografi, språk, musik, drama och religionskunskap. 

Bibeläventyret har används i många år och är ett uppskattat inslag i skolor över hela landet. 

Läs mer om bibelaventyret.

Hur länge tar det? 

Bibeläventyret är uppdelat i två delar; Gamla och Nya testamentet. Varje del består av tre-fyra avsnitt på ungefär 60 minuter och kan läggas in under flera olika tillfällen. 

Besöket planeras i samråd med varje klass och inför varje tillfälle. Äventyret genom Gamla testamentet är en förutsättning för Nya testamentets bibeläventyr. Varje elev får ett deltagarhäfte och ett spel. 

Välkommen att kontakta och boka oss!