Sommarkvällar i Hammarby

Nyhet Publicerad Ändrad

Musik i Hammarby kapell och föreläsningar i Gamla Stenhuset. Onsdagar kl. 18 i Stenhuset och 19.30 musik i Hammarby kapell

Musik i Hammarby kapell

29 juni kl. 19.30

”DET HÖRS EN TON AV SOMMARTID”
Medlemmar ur Stensätrakören
Birgitta Hamberg, musik
Anette Sikström, dikt

13 juli kl 19.30

”SÅNG OCH GITARR”
Philip Ström, (känd från Idol) sång
Anders Ström, gitarr

27 juli kl 19.30

”EN SALIG BLANDNING”
Daleth Gustafsson
Raul Wiberg
Åsa Åberg sång och musik

10 aug kl 19.30

”VISA OCH DIKT I SOMMARTID”
Torgunn Jansson, sång och musik
Berit Kvarnlind, sång och musik
Anette Sikström, dikt

Gamla Stenhuset

Bonus! sön 26 juni ”BLOMSTERVANDRING I HERRGÅRDSPARKEN, GÄSTRIKE-HAMMARBY”

Samling Gamla Stenhuset kl 14.00. Avslut ca 17.00. Vi går runt i naturen och tittar på olika blommor. Vi hoppas att både vit- och blårapunkel blommar men här finns också mycket annat att titta på. Ta med fika och stadiga skor. Guider: Inga-Greta Andersson och Lotta Delin. Samarrangemang Naturskyddsföreningen, GÄBS, G:la Stenhuset och Studiefrämjandet. Mer information ring Inga-Greta Andersson, tel. 070-35 49 489

ons 29 juni kl. 18.00 ”Augusta, Axel och jag – att skriva sin historia”

I november 1928 emigrerar Augusta till USA där hon blir kokerska hos tuggummikungen Wrigley. En stark kontrast till det strävsamma småbrukarlivet hemma i södra Gästrikland. Anki Carlsson berättar om sin bok, baserad på amerikabreven från Augusta hem till brodern Axel, författarens farfar.

ons 6 juli kl. 18.00 ”Vandring i det ”NYARE” Gästrike Hammarby”

Hammarby är den mest karaktärsfulla bruksorten i Gästrikland. Här skapade den internationellt välkände arkitekten Ralph Erskine ett modernt brukssamhälle under 1940-60-talet som saknar motstycke i landet. Följ med på en vandring och lyssna på hur Hammarby fick sin välförtjänta plats i den svenska arkitekturhistorien. Vandringen leds av Martin Åhrén. Samling vid Stenhuset.

ons 13 juli kl. 18.00 ”Gamla trädgårdar i Gävleborg” 

Trädgårdarnas form och växtval under histiorien. Hur man kan restaurera en gammal trädgård. Ann Nilsén fd intendent /pedagog vid länsmuseet Gävleborg berättar.  

ons 20 juli kl. 18.00 ”Karlfeldts kärlekssommar på Kratte masugn - och annan järnbrukskultur i Gästrikland”

Tord Andersson, Österfärnebo, författare till boken "Sällsamheter i Gästrikland" Om när Nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt i sin ungdom vistades som bruksinformator vid Kratten. 

ons 27 juli kl. 18.00 "Norrsundet- de expansiva åren”. 

Hur ett industrisamhälle kom till. Olov Thunman, fd historielärare berättar.

ons 3 aug kl. 18.00 Vandring i det ”ÄLDRE” Gästrike Hammarby

Hammarby är ett mycket gammalt järnbruk. En hytta omtalas 1568, ortnamnet Hammarby är dock belagt redan år 1443. Ursprungligen drevs denna järn-framställning av bönder, sk. bergsmän, men från 1700-talet tog brukspatroner över och herrgårdar uppfördes. Många kända släkter har ägt och drivit bruken i Hammarby; Macheij, Uhr och Petre är några av namnen. Arkitekten Sven Ljungström berättar om det äldre Hammarby på båda sidor om de gamla forsarna i Hammarbyån.

ons 10 aug kl. 18.00 ”Karolinen Robert Petre”. 

Om hans krigsdagbok, de första läsarna i Gästrikland och fänrikbostället Nordansjö i Torsåker”.  Anders Wesslén från Arkiv Gävleborg berättar om en bortglömd medlem av släkten Petre.

ons 17 aug kl. 18.00 ”Förhistorien i Ovansjö och övriga Gästrikland”.

Arkeolog Elise Hovanta, Stigfinnaren Arkeologi, berättar om platser och händelser från en 9000-årig horisont och som är värda att besöka.

I samarbete med Sensus