Foto: Louise Larsson

Hälsningar Carin Zetterberg, kyrkoherde

Hej och snart - Glad påsk!

I alla tider har människan försökt hålla reda på tidens gång genom att titta på solens, månens och stjärnornas placering på himlen. Särskilt uppmärksammade man dagjämningarna och solstånden.

Så står det i Traditionsboken (Verbum 2012.) Vårdagjämningen, som i år äger rum lördagen den 20 mars, är ordet till trots inte en dag utan någonting som händer vid en viss dag och vid en särskild tidpunkt. Det som skall hända är att solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, den så kallade himmelsekvatorn. Den punkt på den himmelsekvatorn där sedan passagen äger rum kallas vårdagjämningspunkten. I år inträffar det kl. 10.37 20 mars. (Alltid mellan 19-21 mars)

Men vad har då detta med en glad påskhälsning att göra? Tidpunkten för när vi firar påsk ser olika ut från år till år. Om man själv skulle räkna ut när påsken skall infalla måste man känna till både om månens faser och söndagarnas placering under året. För påskdagen är första söndagen efter fullmåne efter… just det - vårdagjämningen. Och eftersom den alltid är någon gång mellan 19-21 mars så kan påskdagen som tidigast ligga den 22 mars och som senast den 25 april. I år firar vi påskdagen söndagen den 4 april men inte som vanligt. Vi brukar, precis som till julottan på juldagen, vara särskilt många som samlas till gudstjänst då, men eftersom vi har en pågående pandemi gör vi annorlunda i år. Vi kommer att spela in påskens gudstjänster, passionsandakter, långfredagsmusik och berättelsen om varför vi firar påsk. Även påsknattens midnattsgudstjänst och påskdagens gudstjänst kommer att spelas in och läggas ut rätt dag och tid på vår hemsida. Därefter kan du titta när som helst! Vi spelar in för att alla som vill skall kunna ta del av påskens olika gudstjänster och förhoppningsvis blir vi på detta sätt ännu flera som tar del av mer? Jag tror att det finns många som kanske inte förut har varit på någon påskgudstjänst eller passionsandakt men som nu vill ”prova på” via nätet? Kanske har inte tiden passat förr om åren? Nu kan du titta när du vill efter det att inlägget publicerats.
Välkommen!

Håll utkik i annonseringen och på vår hemsida och sida på Facebook om senaste information kring öppethållande i våra kyrkor, digitala inspelningar av olika slag och annan information. Måndag – fredag i påskveckan kommer Ovansjö kyrka och Järbo kyrka att vara öppna kl. 09-14 för ljuständning, bön och enskild andakt. På påskdagen är du välkommen in till kyrkorna under samma tid. Även om det inte kommer att firas gudstjänst på plats då kommer kyrkorna vara öppna och våra kyrkklockor kommer att ringa kl. 11.00 i Ovansjö och kl. 16.00 i Järbo för att
påminna hela vår bygd om att Jesus dog och uppstod för alla. Ljuset besegrade mörkret, kärleken vann till befrielse och glädje för alla – också för dig och mig!
Vi får önska varandra en Glad påsk!
/Carin Zetterberg, kyrkoherde