Foto: Louise Larsson

Ett hej till dig – med glada ögon!

Nyhet Publicerad

En hälsning från Carin Zetterberg, går att läsa i senaste numret av Vetekornet och på vår hemsida!

Tänk vad många olika sätt vi har fått lära oss att ”säga hej” på under de senaste månaderna när vi p.g.a. pandemin inte skall ta varandra i hand. Nya sätt med armbågar som snuddar vid varandra, eller att fötterna gör det. Kanske har du också fått ta emot ett hej som följts av ”luciahänder” eller en ”Silvia vinkning”?

Det sätt som egentligen alltid har funnits och som också kan användas nu (även om vi får hoppa över att sträcka fram handen) är ”de glada ögonens hej” där vi säger – Hej och möter varandra med en blick som vill hälsa, som är intresserad och som inbjuder till att den man säger hej till verkligen kan känna sig sedd och kan bli glad och spontant vill spegla tillbaka hälsningen på samma sätt.

Även om inte alla situationer är glada utan kan vara svåra på olika sätt betyder ögonens kontakt för många väldigt mycket. Det handlar om att bli sedd. Det är som om man helt plötsligt finns till och inte längre är ”osynlig” eller lika ensam. Många har behövt hålla sig hemma, eller åtminstone på avstånd från folksamlingar och grupper. Att då få ett hej från någon, även om det är på behörigt avstånd, kan göra skillnad. Den glada rösten förmedlar samma sak för den som inte kan se och möta blicken. En känsla som sprider någonting positivt i kroppen. En tacksamhet och ett bidrag till annat lugn mitt i oro över att allt blivit så annorlunda.

I Bibeln står det i Psaltaren, kapitel 34 vers 5...

”Se mot honom och stråla av glädje…”


Jag hoppas att vi kommer att hälsa på varandra med ”de glada ögonen” även i framtiden!

/Carin Zetterberg, Kyrkoherde.