Värmestugan en viktig plats för hemlösa

- Värmestugan ska vara en oas, en plats där det är lugnt och man kan pusta ut. Vi vill se människan bakom missbruket, hemlösheten eller vad som nu gör att man kommer till oss!

Så säger diakon Lena Tågefeldt som är ansvarig på Värmestugan i Östersund. Till Värmestugan kommer varje dag ca 35-40 personer och alla är välkomna. Här kan man få fika och några dagar i veckan även mat, man kan duscha och tvätta kläder. Dessutom finns en telefon man kan låna för att kontakta myndigheter och en dator för att kunna uträtta ärenden på internet.

Ändå är det något annat som är ännu viktigare och det är det mänskliga mötet. Många av besökarna vill ha gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg.

-          Ja, vi tar kontakt när vi ser att någon ny kommer in, vi vill att alla ska känna sig hemma här, berättar Lena. Många går krokar kring de här människorna ute på stan, vi säger: Kul att se dig, välkommen in!

Alla kan hjälpa till
I början är de flesta besökarna ganska slutna men många blommar ut och öppnar sig alltefter som tiden går. Personalen försöker också att göra alla delaktiga på något vis, till exempel kan man baka något till fika eller sköta om blommorna. En av dem som verkligen vill hjälpa till är Bosse som är värmestugans egen hustomte.

-          Jag har nyss gått i pension och det blir långa dagar om man inte har något att göra. Jag kommer hit för gemenskapen, jag känner många som går hit säger Bosse.

-          Jag hjälper gärna till också. Jag har jobbat med att snickra och nu ska jag göra en utemöbel i trä så vi kan sitta ute och fika.

Sång och samtal
Värmestugan startade en egen kör i maj och fick direkt 15 intresserade. De har redan hunnit med att framträda flera gånger och de som är med gillar verkligen kören. Det är bara positiva kommentarer när de kommer från övningarna. Att sjunga är bra, men även samtal av olika slag är viktiga i Värmestugan. Det finns alltid någon att tala med och den som vill kan få gå till samtalsrummet och tala med Lena som är diakon och har tystnadsplikt. Ingen av personalen tvingar någon att tala om Gud eller religion, men samtalen runt borden handlar om allt möjligt, även om de stora frågorna.

-          Rätt vad det är kan man höra att någon börjar tala om Gud vid ett bord. Det finns många frågor som bubblar upp. Efter terrorattentatet i Stockholm i våras var det till exempel några som undrade var Gud fanns då, minns Lena.

Tydliga regler
För att alla ska känna sig trygga har man tydliga regler i Värmestugan. Man får inte använda droger eller alkohol utanför eller inne i lokalerna. Man ska vara lugn och visa ett trevligt bemötande. De som inte sköter sig kan bli avstängda i en vecka och om det blir alltför oroligt så har man avtal med en bevakningsfirma som kan komma och hjälpa till. För det mesta så är det ändå lugnt, och personalen kan ägna sig åt att få människor att växa.

-          Det är just det som vi vill. Att komma med hopp, visa på att det finns en bra framtid, att det finns hjälp att få – det är diakoni.

-          Om Jesus skulle komma till Östersund så skulle han komma direkt till Värmestugan Han brydde sig om dem som stod längst ned i samhället!

Lena hittade i våras ett tänkvärt bibelord som hon tyckte talade till henne och Värmestugan. I Hebréerbrevet 13:2 står det:
”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det.”