Kyrkor, begravningsplatser, lokaler
Svenska kyrkan Östersund tillhandahåller och bedriver verksamhet i kyrkor, kapell, på begravningsplatser och andra lokaler. Här kan du läsa mer om dessa och vad som är aktuellt. Välkommen att besöka oss.
Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Svenska kyrkan Östersund tillhandahåller och bedriver verksamhet i kyrkor, kapell, på begravningsplatser och andra lokaler. Här kan du läsa mer om dessa och vad som är aktuellt. Välkommen att besöka oss.
Den 14 juli 1940 invigdes Östersunds nya kyrka - eller som den senare kom att kallas: Stora kyrkan. Här är människor välkomna att sitta ner en stund i stillhet eller tända ett ljus. I kyrkan finns också flera konstverk att se på, bland annat den 170 kvadratmeter stora altartavlan.
1834 började man bygga Gamla kyrkan. Den tog 12 år att bygga och invigdes på nyårsdagen 1846 av hovpredikant Olof Dillner. Gamla Kyrkan ligger centralt vid Kyrkgatan i Östersund. Här brukar bland annat hållas lunchkonserter och sinnesrogudstjänster under veckorna.
Marielundskyrkan invigdes tredje Advent 1969, arkitekt var Tore Virke, Stockholm. En liten röd träkyrka som ligger i Södra delen av Östersund. Här har vi veckomässor och samtalsgrupper. Östersunds vokalensemble repar i kyrkan och barnfamiljer besöker Öppet kyrkis varje vecka.
Odensalakyrkan byggdes 1985 i samarbete med Östersunds kommun, för att fungera som distriktskyrka i det växande Odensalaområdet. Idag används den för kyrkans verksamheter så som gudstjänst, barngrupper, luncher och mötesplatser.
1978 invigdes Lugnvikskyrkan som ligger vid torget i stadsdelen Lugnvik. Förutom gudstjänstrum finns här lokaler för kyrkans olika aktiviteter så som barngrupper, Öppet kyrkis, luncher och stickcafé.
Tegelbyggnaden vid Östra begravningsplatsen i Östersund rymmer två kapell, det stora Hoppets kapell och det lilla Trons kapell. Byggnaden uppfördes 1952 efter ritningar av arkitekten Birger Borgström (1890-1964), som bland annat ritat Västerledskyrkan i Stockholm från 1932 och Råsunda fotbollsstadium från 1936. Huset har byggts till i två omgångar, 1984-1985 och 2006-2007.
Östersunds kyrkogårdsförvaltning ansvarar för och förvaltar två begravningsplatser; Östra begravningsplatsen och Norra begravningsplatsen. Även vid gamla kyrkan finns gravar, där sker dock inga gravsättningar.
Till Värmestugan kommer människor i olika livssituationer. Här kan man bland annat värma sig, få frukost och lunch, ta en dusch, tvätta sina kläder, få tillgång till dator och telefon. Men framförallt får man ta del av det mänskliga mötet i form av gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg.
Ibland rår vi inte över livet. Det är skört, det är sårbart. Sjukhuskyrkan finns som en samtalspart – öppen för alla – när de riktigt stora frågorna tar tag i oss. Vi finns på Östersunds sjukhus, plan 5.