Kyrkor, begravningsplatser, lokaler

Svenska kyrkan Östersund tillhandahåller och bedriver verksamhet i kyrkor, kapell, på begravningsplatser och andra lokaler. Här kan du läsa mer om dessa och vad som är aktuellt. Välkommen att besöka oss.

Stora kyrkan

Den 14 juli 1940 invigdes Östersunds nya kyrka - eller som den senare kom att kallas: Stora kyrkan. Här är människor välkomna att sitta ner en stund i stillhet eller tända ett ljus. I kyrkan finns också flera konstverk att se på, bland annat den 170 kvadratmeter stora altartavlan.

Gamla kyrkan

Hoppets kapell

Hoppets & Trons kapell

Tegelbyggnaden vid Östra begravningsplatsen i Östersund rymmer två kapell, det stora Hoppets kapell och det lilla Trons kapell. Byggnaden uppfördes 1952 efter ritningar av arkitekten Birger Borgström (1890-1964), som bland annat ritat Västerledskyrkan i Stockholm från 1932 och Råsunda fotbollsstadium från 1936. Huset har byggts till i två omgångar, 1984-1985 och 2006-2007.

Östra begravninigsplatsen

Våra begravningsplatser

Östersunds kyrkogårdsförvaltning ansvarar för och förvaltar två begravningsplatser; Östra begravningsplatsen och Norra begravningsplatsen. Även vid gamla kyrkan finns gravar, där sker dock inga gravsättningar.

Hjärta

Värmestugan

Till Värmestugan kommer människor i olika livssituationer. Här kan man bland annat värma sig, få frukost och lunch, ta en dusch, tvätta sina kläder, få tillgång till dator och telefon. Men framförallt får man ta del av det mänskliga mötet i form av gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg.

Sjukhuskyrkan

Med anledning av coronapandemin, vidtar Sjukhuskyrkan en del åtgärder: Ekumeniska mässan på onsdagar är inställd tillsvidare, men nu kör vi återigen Morgonbön i Spektrum - rum för ro och bön, varje vardag 09:00. VI I SJUKHUSKYRKAN FORTSÄTTER ATT BE FÖR PERSONAL OCH PATIENTER I DEN HÄR SVÅRA TIDEN.