Foto: ikon

Konfirmation 2021/2022

Konfirmation handlar om de stora frågorna – tro, liv och kärlek. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmationen är så mycket mer.

OBS!

Coronapandemin påverkar alla våra verksamheter. Klicka på knappen nedan för att se hur din verksamhet påverkas.

Corona-aktuellt

Det år du fyller fjorton får du en inbjudan till konfirmation från Svenska kyrkan. Ordet konfirmation betyder bekräftelse och i kyrkan står det för att du hör ihop med Gud genom dopet och att just du är värdefull och viktig. Men du behöver inte vara döpt för att börja i en konfirmandgrupp. Många konfirmander döps under sin konfirmandtid.

Upplägg

Konfirmandtiden kan se ut på olika sätt. Du kan följa en konfirmandgrupp som träffas regelbundet under ett läsår, antingen varje vecka eller en hel helg i månaden.

När man ses på konfirmandträffar eller läger pratar man om olika frågor i små eller stora grupper. Det kan handla om allt mellan himmel och jord. Ofta hittar man på olika aktiviteter och provar nya saker tillsammans. Man får vara med och fira gudstjänst och andakt, veta mer om vad Bibeln och Psalmboken innehåller och hur det kan hänga ihop med vårt liv här idag.

De som leder konfirmationen är präster, diakoner, pedagoger, musiker och unga ledare från kyrkan. Inga frågor eller funderingar om tro eller livet är dumma eller konstiga, du kan fråga om vad du vill.

Nya kompisar och mer kunskap

Om du väljer att konfirmera dig hoppas vi att du efteråt ska känna att du fått fundera på frågor som du tycker är viktiga tillsammans med andra, att du fått många nya kompisar och haft en jätterolig tid, och att du lärt dig mer om Gud, Jesus, livet och världen.

Vanliga frågor om konfirmation

Måste man tro på Gud?
Det räcker att du är nyfiken på vad eller vem Gud är och att du vill veta mer. Tillsammans pratar vi och gör saker för att fundera kring vad tro är.

Måste jag vara döpt?
Nej, det behöver du inte. Är du inte döpt, döps du före konfirmationen. Konfirmation betyder bekräftelse. Bekräftelse av dopet.

Vad är det bästa med att vara konfirmand?
De flesta svarar gemenskapen och allt det roliga vi hittar på. Många uppskattar samtalen och frågorna som diskuteras. Andra svarar att andakter eller lägren är det bästa.

Kostar det något?
Nej det kostar ingenting att konfirmera sig i Östersunds församling.

Måste jag åka på läger?
Alla våra grupper åker på läger, men det går att lösa på annat sätt om du av olika skäl inte vill sova borta. Hör av dig till oss så hittar vi en bra lösning tillsammans.

Vill du veta mer om dopet?
Ladda ner vår dop-folder i pdf-format här

Veckokonfirmand – STORA KYRKAN

Vi träffas varje tisdag under hösten och våren. Det blir både lek och allvar, vi funderar över meningen med livet, åker på två läger, pratar om kristen tro, har kul och fikar.
Start: Vecka 42 2021
Kontaktperson: Ungdomspräst Sofia Strinnholm, 063-19 50 63

SOMMARgrupp – Östersunds församling

För dig som vill åka på ett längre läger under sommaren. Vi träffas en söndag i månaden med start första advent. Vi har massa kul tillsammans och snackar om meningen med livet och kristen tro. I början av sommarlovet träffas vi under två intensiva veckor som bland annat innehåller ett läger.
Start: Första advent 2021
Konfirmation:
 Början av juli 2020
Kontaktperson: Församlingspedagog Matz Malm, 063-19 50 43

Gamingkonfa – The Quest of life

För dig som tycker om att skapa och uppleva via datorn. I detta helt nya konfirmandalternativ använder vi datorn för att möta de stora livsfrågorna och tron. Vi kommer bl.a. att använda oss av ”Minecraft”, och kommunikation genom Discord, men även andra former av spel och digitala forum. Vi träffas varannan lördag mellan oktober och februari/mars. Denna grupp har begränsat antal platser.
Start: Oktober 2021
Kontaktperson: Församlingspedagog Christina Stjernberg, 073-097 86 62

Samisk konfirmation

Är du intresserad av samisk konfirmation?
Kontaktperson: Ungdomspräst Sofia Strinnholm, 063-19 50 63

KONFIRMAND - FÖR DIG SOM BEHÖVER EXTRA STÖD

För dig som är i behov av extra stöd.
Kontaktperson: Församlingspedagog Ragnhild Hamberg, 063-19 50 73

Matz Malm