Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Östersund Besöksadress: S Gröngatan 33, 83135 ÖSTERSUND Postadress: Box 3083, 83103 Östersund Telefon:+46(63)195000 E-post till Svenska kyrkan Östersund

Konfirmation 2019/2020

Du är inte ensam om att fundera över livet. Att vara konfirmand handlar om ditt liv och dina frågor. Helt enkelt det som är viktigt för dig.

Det år du fyller fjorton får du en inbjudan till konfirmation från Svenska kyrkan. Ordet konfirmation betyder bekräftelse och i kyrkan står det för att du hör ihop med Gud genom dopet och att just du är värdefull och viktig. Men du behöver inte vara döpt för att börja i en konfirmandgrupp. Många konfirmander döps under sin konfirmandtid.

Träffas ofta eller åka på läger

Konfirmandtiden kan se ut på olika sätt. Du kan följa en konfirmandgrupp som träffas regelbundet under ett läsår, antingen varje vecka eller en hel helg i månaden. Eller så åker du på ett konfirmationsläger med en inriktning som intresserar dig.

När man ses på konfirmandträffar eller läger pratar man om olika frågor i små eller stora grupper. Det kan handla om allt mellan himmel och jord. Ofta hittar man på olika aktiviteter och provar nya saker tillsammans. Man får vara med och fira gudstjänst och andakt, veta mer om vad Bibeln och Psalmboken innehåller och hur det kan hänga ihop med vårt liv här idag.

De som leder konfirmationen är präster, pedagoger, musiker och unga ledare från kyrkan, och de är nyfikna på dig och vad du funderar på. Inga frågor eller funderingar om tro eller livet är dumma eller konstiga, du kan fråga om vad du vill.

Nya kompisar och mer kunskap

Om du väljer att konfirmera dig hoppas vi att du efteråt ska känna att du fått fundera på frågor som du tycker är viktiga tillsammans med andra, att du fått många nya kompisar och haft en jätterolig tid, och att du lärt dig mer om Gud, Jesus, livet och världen.

Kanske blev du mer nyfiken på kyrkan och kristen tro, och vill fortsätta i en ungdomsgrupp eller som ung konfirmandledare. Eller så var inte kristen tro något för dig, men nu vet du vad det handlar om.

Vanliga frågor om konfirmation

Måste man tro på Gud?
Vissa har en tro när de blir konfirmander, några kommer på att de tror under konfirmandtiden, andra att de inte gör det.
Men alla får ta del av hur det är att leva som kristen.

Måste jag vara döpt för att vara konfirmand?
Nej, det behöver du inte. Är du inte döpt, döps du före konfirmationen. Konfirmation betyder bekräftelse. Bekräftelse av dopet.

Mina kompisar säger att ingen konfirmerar sig längre, är det så?
Nej, så är det inte. Förra året var det 35000 som konfirmerades i Svenska kyrkan. I församlingarna runt Storsjön var det ca 260 konfirmander. De allra flesta tyckte att det var meningsfullt
och roligt!

Veckokonfirmand - tisdag

Vi träffas varje vecka på Församlingsgården kl 18:00 - 20:00 under hösten och våren. Det blir både lek och allvar, vi funderar över meningen med livet, åker på̊ två̊ läger, pratar om kristen tro, har kul och fikar.
Start: vecka 40 2019
Konfirmationen:  25 april 2020
Kontaktperson: Församlingspedagog Matz Malm 063- 19 50 43

Matz Malm

SOMMARKONFIRMAND

För dig som vill åka på ett längre läger under sommaren.
Vi träffas en söndag i månaden kl 10:30 – 14.30, start första advent. Vi har massa kul tillsammans och snackar om meningen med livet och kristen tro. Vecka 25-26 träffas vi varje dag på Församlingsgården samt åker på ett längre läger till en lägergård.
Start: första advent 2019
Konfirmation:
  27 juni 2020
Kontaktperson: Diakon Margareta Engdahl 063- 19 50 46

Margareta Engdahl

Diakon, tf. enhetschef för diakonienheten

KONFIRMAND - FÖR DIG SOM BEHÖVER EXTRA STÖD

För dig som är i behov av extra stöd, till exempel går på särskola.
Start: Våren 2020, Lugnvikskyrkan.

Kontaktperson: Församlingspedagog Ragnhild Hamberg 063- 19 50 73

SAMISK KONFIRMAND

Sommarläger på Edelviks folkhögskola, Burträsk, för samiska ungdomar från hela landet. Mer information hittar du på vår hemsida där du även gör din anmälan.

Kontaktperson: Matz Malm, 063-19 50 43,
e-post: matz.malm@svenskakyrkan.se

Matz Malm

Församlingspedagog, tf. enhetschef för barn och ungdom