Två församlingar i samverkan

Stockholms stiftsstyrelse har beslutat att Österåker-Östra Ryds församling tillsammans med Ljusterö-Kulla församling bildar Österåkers pastorat från och med 1 januari 2018. Tillsammans blir vi starkare, men med fortsatt lokal prägel. Två församlingar inom pastoratet samverkar för att finnas för dig som bor, arbetar eller tillbringar din fritid här.

VAD ÄR ett pastorat

Pastorat är en indelningsenhet. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. Pastoratet är en samverkansform där församlingarna hjälps åt att utföra grundläggande uppgifter.

Varför görs denna förändring?

Förändringen handlar om att kyrkan ska kunna utföra sina uppgifter på ett ansvarsfullt och effektivt sätt och att den verksamhet som bedrivs uppfyller kraven på kvalitet. Och för att på ett bättre sätt kunna möta och erbjuda dem som bor, vistas och verkar i våra församlingar ett ännu mer flexibelt och tillgängligt församlingsliv.

Påverkas våra kyrkor?

Vi är mycket stolta och måna om våra kyrkobyggnader, alla unika i sitt slag. Inom pastoratet finns fem kyrkor; Östra Ryds, Österåkers, Åkersberga, Roslags-Kulla samt Ljusterö kyrka och så vill vi att det ska vara även framledes.

Hur påverkas kyrkoavgiften?

Kyrkoavgiften kommer att vara lika för alla inom pastoratet.

Är detta en ekonomisk fråga?

Inte enbart. För att bättre kunna möta och erbjuda dem som bor, vistas och verkar i våra församlingar ett flexibelt och tillgängligt församlingsliv behöver vi göra anpassningar. Målet är att skapa en hållbar och ändamålsenlig kyrka för framtiden.

Hur styrs pastoratet?

Ett pastorat styrs liksom en församling av kyrkofullmäktige samt kyrkoråd, och leds av en kyrkoherde. Varje församling har också sitt eget församlingsråd.

Vem blir kyrkoherde i pastoratet?

Ida Hallström Åsman, tidigare kyrkoherde i Ljusterö-Kulla församling, blir kyrkoherde för pastoratet.