Inför dopet

När ni vill låta döpa ert barn ringer du till oss för att boka tid och kyrka. Ni kan välja att döpa ert barn i vilken församling ni vill. Några veckor före dopet tar prästen kontakt för samtal om vad dopet innebär, om föräldraskap, eventuellt fadderskap och om praktiska frågor.

Vanligast är det med dop i Österåkers och Östra Ryds kyrka, och då i en särskild dopgudstjänst, oftast på lördagar. Men vi erbjuder även dop i Åkersberga kyrka klockan 13:00 på söndagar. Detta är en allmän gudstjänst anpassad för barn och familjer. Det kan vara fint att låta församlingen vara delaktig i mottagandet av ett barn genom dopet.

Det finns också möjlighet att döpa sitt barn i en annan än den egna församlingen. Det innebär ingen extra kostnad.

Det kostar ingenting att låta döpa sitt barn eller sig själv som vuxen.

Dopsamtal

Några veckor före dopet tar prästen kontakt med föräldrarna för att boka tid för dopsamtal. Då får ni tillfälle att prata om vad dopet innebär, om föräldraskap, eventuellt fadderskap och om praktiska frågor såsom psalmval.

Lokal för dopkaffe eller lunch

I anslutning till Österåkers kyrka kan ni hyra Prästgården. I Prästgården finns plats och porslin för max 90 gäster. Förtäring, servering och städning ordnar man själv.

Vid dop i Östra Ryds kyrka kan man hyra Vasagården (ca 800 meter från kyrkan). Här finns plats och porslin för max 60 gäster. Förtäring, servering och städning ordnar man själv.

Kostnaden för hyra av Österåkers prästgård eller Vasagården för dopfest är 1100 kronor vilket faktureras i efterskott. En depositionsavgift på 1000 kr lämnas när nycklarna hämtas och återfås vid återlämnande av nycklar. Tänk på att boka lokal i god tid.

Länk till mer information om våra lokaler>

Fadderns roll

Att vara fadder är en fin och betydelsefull uppgift. Fadderns finnas med på den döptes resa genom livet, uppmärksammar dopdagen och är en vuxen förebild genom barnets liv.

Faddern kan aktivt vara med i dopet, kanske läsa en text och hålla i barnet. Faddern är döpt och är därför själv medlem. Faddern har alltså inte ekonomiskt eller juridiskt ansvar för personen om något skulle hända den döptes föräldrar eller målsmän. Faddern finns inte antecknad hos någon svensk myndighet, faddern skrivs endast in i Svenska Kyrkans Dopbok, och endast med namn.

Dopklänning

Det finns möjlighet att låna dopklänning vid barndop i församlingen, utan kostnad. Band finns i olika färger. Kontakta oss och boka önskad klänning.

Dopklänning nr 1, bröstmått 56 cm, valbar färg på bandet
Dopklänning nr 2, bröstmått 52 cm, valbar färg på bandet