Inför vigseln

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan. Tid och kyrka bokas via expeditionen. Tänk på att vara ute i god tid om det gäller en eftertraktad helg och kyrka. Vi skickar bekräftelse av bokad tid med uppgift om vilken präst som ska viga er.

Börja med att skicka en "bokningsförfrågan" med hjälp av formuläret längst ned på sidan. Ni kan gifta er i annan församling än den ni tillhör. Då vänder ni er till den aktuella församlingen som hanterar allt praktiskt kring vigseln.

Ingen avgift för medlemmar

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Att gifta sig i kyrkan är gratis om minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare ingår. Ni bekostar själva extra musik, solosång, utsmyckning eller liknande. Blommor och ljus på altaret ingår.

Samtal inför vigseln

Någon månad före vigseln tar prästen kontakt med er. Här får ni tillfälle att prata om äktenskapet, om att leva tillsammans och om praktiska frågor kring vigseln.

Viktiga handlingar

Det är viktigt att ni har med er blanketterna "Intyg vigsel" och "Hindersprövning" till vigselsamtalet (beställs på Skatteverket minst tre veckor före vigseln). Efter vigseln undertecknar prästen intyget och skickar detta till folkbokföringen för registrering. Tänk på att hindersprövningen endast är giltig i fyra månader.

Brudkronor att låna

Låna brudkrona

I vår församling får man mot en depositionsavgift låna någon av församlingens brudkronor. Kontakta oss om du är intresserad.

Lokal för bröllopsfest

I anslutning till Österåkers kyrka kan ni hyra Prästgården för att bjuda in till middag och fest. I Prästgården finns plats och porslin för max 90 gäster. Förtäring, servering och städning ordnar man själv.

Vid vigsel i Östra Ryds kyrka kan man hyra Vasagården som ligger ca 800 meter från kyrkan. Här finns plats och porslin för max 60 gäster. Förtäring, servering och städning ordnar man själv.

Kostnaden för hyra av Österåkers prästgård eller Vasagården för bröllopsfest är 4600 kronor vilket faktureras i efterskott. En depositionsavgift på 1000 kr lämnas när nycklarna hämtas och återfås vid återlämnande av nycklar. Tänk på att boka lokal i god tid.

Länk till information om våra lokaler>

BOKNING

På länken nedan kan du skicka in en förfrågan med önskemål om datum och kyrka. Vi ger besked om lediga tider för tillfället. Skriv alla för er tänkbara datum.

Just nu bokar vi vigslar till och med 28 februari 2018. Från och med den 2 oktober är det möjligtatt boka vigslar för perioden 1 mars 2018 – 30 september 2018.

OBS! Den 2 oktober tar vi ENDAST emot bokningar via telefon. Växeln öppnar kl. 09.00. Ring 08-540 845 00 och begär bokningen. Från den 3 oktober är det återigen möjligt att göra förfrågningar via e-post

Länk till bokningsförfrågan >