Gudstjänst

Gudstjänsten är det centrum kring vilken hela församlingens verksamhet och liv kretsar och leder in mot. Den är en viktig mötesplats mellan Gud och människa och människor emellan.

En mötesplats

Gudstjänsten är en mötesplats där vi lättare ska kunna förstå och känna att Gud finns med oss och i oss. Den öppnar upp för gemenskap och är en källa till inspiration där vi får ana något av Guds storhet. Här finns utrymme både för den som söker och för den som redan anat eller till och med funnit Gud.

Söndagen - en vilodag?

Söndagen var tänkt som en ledig dag, fri från uppgifter vi gör till vardags och fri från handel – en annorlunda dag under veckan. Idag har många av oss svårt att uppleva söndagen som en annorlunda dag. Den fylls ofta av vardagssysslor och ärenden. Men söndagen skulle kunna vara en annorlunda dag fylld av glädje, gemenskap och frid.

Våra gudstjänster

HÖGMässa

Högmässa är den traditionella formen av kyrkans huvudgudstjänst med nattvard som firas de flesta söndagar i någon av församlingens tre kyrkor, oftast i Åkersberga kyrka. Vid speciella kyrkoårshögtider firas högmässa i Österåkers och/eller Östra Ryds kyrkor.

gudstjänst med små och stora

Det här är en enklare och kortare gudstjänst lämplig för barnfamiljer. Ofta finns en barnkör med och i församlingens övriga barnverksamhet förbereds ibland något konkret under veckan som får vara med i gudstjänsten. Vid kyrkkaffet efter gudstjänsten serveras både smörgåsar och korv med bröd, till små som stora.

Veckomässa

Veckomässan är kortare nattvardsgudstjänst med två eller tre psalmer och ett beredelseord utifrån kyrkoårets bibeltexter. Veckomässan firas på helgfria torsdagar kl 09.00 i Åkersberga kyrkliga Centrum.

Onsdagsmässa

En veckomässa, särskilt utformad för och tillsammans med ungdomar. Alla är förstås välkomna. Onsdagsmässan är cirka 40 minuter lång och firas i Åkersberga kyrka alla onsdagar kl. 18.00.

Sinnesrogudstjänst

En gudstjänst utan nattvard uppbyggd kring sinnesrobönen och tolvstegsprogrammet. Den är cirka en timme lång och firas en gång i månaden i Åkersberga kyrka.

Temagudstjänst/-mässa

En gudstjänst med lite friare former kring ett speciellt tema. Innehåll och upplägg formas utifrån en särskild frågeställning eller ett givet ämne eller tema. Med eller utan nattvard. Förekommer i alla tre kyrkorna.

Musikgudstjänst, Musikmässa, Orgelmässa

Dessa gudstjänster innehåller mycket musik genom medverkan av kör, ensemble eller solister och har till vissa delar samma ordning som den vanliga gudstjänsten. Mässan är med nattvard. Förekommer i alla tre kyrkorna men oftast i Österåkers kyrka och Östra Ryds kyrka.

Kort middagsbön - tisdagsträffen

En mötesplats för dig som har en ledig stund över på dagen och som gärna delar en måltid  i sällskap med andra. Vi inleder med en kort andakt, ibland med musik, ibland bara text och bön. Andakten hålls varje tisdag kl 12.00 i Åkersberga Kyrkliga Centrum och efterföljs av en lättare lunch till självkostnadspris.

Morgonbön med frukost

Varje fredagmorogn finns möjlighet att tillsammans med några av oss som arbetar i kyrkan och andra församlingsbor mötas i bön och sedan äta en gemensam frukost till självkostnadspris.

Gudstjänster på finska

Gudstjänst på finska firas en gång per månad. Titta i kalendern.