Gravsättning

Gravsättning kan vara att sätta ned en kista eller urna i en grav, att sätta ned urna i askgravlund, sprida aska i minneslund eller på annan plats, till exempel till havs.

Gravvisning

Vid behov om en ny gravplats erbjuder kyrkogårdsförvaltningen en gravvisning. Detta innebär att man tillsammans med personal från kyrkogårdsförvaltningen utser en gravplats. Visningen är kostnadsfri. Tiderna bokas på bokningssexpeditionen.

Gravsättning

Gravsättning betyder att sätta ned en kista eller urna i en grav. Det kan även vara att sätta ned urna i askgravlund, sprida eller gräva ned aska i minneslund och spridning av aska på annan plats, till exempel till havs.

Vid gravsättning där anhöriga medverkar finns personal från kyrkogårdsförvaltningen med och hjälper till. Som anhörig har man möjlighet att om man vill själv sänka ned urnan, läsa en dikt eller sjunga.

Minneslund

Gravsättning i minneslund är ett anonymt gravskick och görs alltid av förvaltningen utan anhöriga. Ett minneskort skickas till de anhöriga när gravsättning gjorts.

Askgravlund

Askgravlund är ett gravskick som är ett mellanting mellan urngrav och minneslund. Askgravlunden passar den som vill ha en grav märkt med namn, men inte vill ha någon planteringsruta att ta hand om. Askgravlunden är ett alternativ för anhöriga som vill ha en grav att besöka men inte har möjlighet att ta ansvar för en urngrav och där en minneslund upplevs för anonym. Anhörig kan närvara vid gravsättning i askgravlund.

Urnbegravning

Om man som anhörig vill närvara vid gravsättningen av urna ska man själv eller genom begravningsbyrå boka tid hos kyrkogårdsförvaltningen. Kyrkogårdsförvaltningen kan också ansvara för gravsättning av urna utan anhöriga. De anhöriga får då gravbrev från förvaltningen när gravsättningen ägt rum.

Kistbegravning

En kistbegravning kan avslutas vid gravplatsen eller i ceremonilokalen. I det första fallet sker gravsättning som en del av begravningsceremonin i närvaro av de anhöriga. I det andra fallet sker gravsättningen vid ett senare tillfälle, där de anhöriga får välja om de vill närvara eller inte.

Spridning aska på annan plats än begravningsplats

För att få strö ut aska efter avliden på annan plats än allmän eller enskild begravningsplats krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Administration, frågor om gravskötsel och övriga ärenden

Åkersberga kyrkliga centrum, Bergavägen 13
Kyrkogårdsassistent: 08-540 845 44