Att minnas dopdagen

Att uppmärksamma årsdagarna av dopet kan vara ett sätt att påminna sitt barn och sig själv om dopets gåva.

Ett enkelt sätt att minnas en dopdag kan vara att tända dopljuset och – om sådana finns – titta på bilder eller film från dopet. Att besöka kyrkan där dopet ägde rum, titta på dopfunten och tända ljus i ljusbäraren kan vara andra alternativ. Eller varför inte passa på att bjuda in släkt och ev. fadder/faddrar och fira.

Be aftonbön

Många föräldrar väljer att be aftonbön tillsammans med sina barn. Aftonbönen kan vara ett lugnt sätt att avsluta dagen tillsammans, att lägga det som varit och det som kommer i Guds händer. ”Gud som haver barnen kär” är en mycket känd bön, som ofta används tillsammans med barn. Psalmen ”Tryggare kan ingen vara” är också flitigt använd och uppskattad.

Gud som haver barnen kär

se till mig som liten är

vart jag mig i världen vänder

står min lycka i Guds händer

Lyckan kommer lyckan går

Du förbliver, Fader vår.

(Svenska psalmboken 193)

Tryggare kan ingen vara

än Guds lilla barnaskara,

stjärnan ej på himlafästet,

fågeln ej i kända nästet.

(Svenska psalmboken 248:1)

Barnverksamhet i kyrkan

Vi erbjuder många verksamheter för barn och det finns också några grupper för barn och föräldrar tillsammans. Under rubriken Barn & Unga i menyn hittar du församlingens alla verksamheter för dig och ditt barn.

Konfirmation

Vid dopet är den vita dopklänningen alldeles för lång - en symbol för att det lilla barnet ska få växa - både kroppsligt och andligt. Vid konfirmationen har barnet vuxit i dopdräkten och konfirmandkåpan har rätt längd. Konfirmation handlar om att få sitt dop bekräftat (från ordet "confirmare"), men också den som inte döptes som barn är välkommen som konfirmand. I nästan varje konfirmationsgrupp finns ungdomar som döps under konfirmationstiden.

Ingen är för gammal eller för ung för att fundera kring sin existens och diskutera frågor som berör tro och liv. Församlingen erbjuder samtal som föregår vuxendop och konfirmation för vuxna.