Vuxet växande

Unna dig själv lite egen tid, kom till oss för att hämta andan och finna ro för en stund. Att även få möjlighet att samtala med andra människor om livet, det existentiella eller fördjupa sig i sin tro är något som kan innebära att vi växer som människor.

MediYoga med bön  (jämna veckor, start 11/1)

Kom och lär dig MediYoga! Genom den forskningsbaserade MediYogan, får du möjlighet att lära känna din kropp och själ, stärka självkänsla och självförtroende för att bättre kunna hantera negativa tankar, stress, rädslor och ångest. Detta kan i sig reducera osäkerhet samt motverka depression.

Passet leds av AnneLi Amilon, MediYoga-instruktör och präst i församlingen,

Kom i tid, i ledig klädsel och medverka efter egen förmåga - inga förkunskaper krävs. Du som vill gå in i kyrkan tidigare är välkommen att göra det i tystnad.

Medverkan är genom medlemskap i Svenska Kyrkan, kostnadsfri.

Tid: Fredagar JÄMNA VECKOR kl. 9.45-11.15.
Vid frågor kontakta Emma Sturesson emma.sturesson (a) svenskakyrkan.se

Dansyoga (ojämna veckor, start 18/1)

Genom en berättelse, ofta ur bibeln, får vi möjlighet genom enkla ledsagande, koreograferade och meditativt upprepade steg bryta invanda rörelsemönster samt reducera spänningar och låsningar. Andningen är viktig grund i vår rörelse.
Passet leds av AnneLi Amilon, diplomerad cirkeldansledare och präst i församlingen.

Kom i tid, i ledig klädsel och medverka efter egen förmåga - inga förkunskaper krävs! Du som vill gå in i kyrkan tidigare är välkommen att göra det i tystnad.

Medverkan är genom medlemskap i Svenska Kyrkan, kostnadsfri.

Tid: Fredagar UDDA VECKOR kl. 9.45-11.15.
Har du frågor om passen? Kontakta: emma.sturesson (a) svenskakyrkan.se

MORGONBÖN MED FRUKOST

Unna dig en stunds lugn och ro, ett tillfälle för reflektion och stillhet. Varje fredag morgon möts vi i en kort bön i kyrkan och sedan äter vi frukost och pratar om stort och smått (självkostnadspris).

Tid: Fredagar kl 8.00-8.15 & 9.00-9.15.

Plats: Åkersberga kyrka

Info & kontakt: Ullakarin Westlin, 08-540 845 70, ullakarin.westlin (a) svenskakyrkan.se

Retreat med kristen djupmeditation

Välkommen till en dag där du får möjlighet till återhämtning. Dagen kommer att vara i tystnad. Vi använder oss av metoden Zazen – att sitta sig till stillhet. Zazen är att sätta sig ner och för en stund sluta upp med att medvetet sträva efter någonting särskilt. Bara koncentrera sig fullständigt på sin hållning, andning och sinnesstämning - här och nu, i ögonblicket.

När: 30 mars, klockan 10.00-16.30
Var: Prästgården vid Österåkers kyrka
Information och anmälan: diakon Maria Skogh 08-540 845 12

Välkommen till en dag där du får möjlighet till återhämtning. Vi använder oss av metoden Zazen: att sitta sig till stillhet. Begränsat deltagarantal.

Varför meditation med Zazen i Svenska kyrkan?
Många förknippar meditation med buddism och hinduism men meditation är också den kristna mystikens väg att i stillhet och tystnad öppna sig för Guds kärlek. Vi använder oss av de redskap som finns i zenbuddismen för att ha en öppen och ordlös meditation. I de här sammanhangen får man komma och meditera av helt olika skäl, öppna sig för Guds tilltal, lära sig fokusera på nuet, komma nära sig själv.

Pilgrimsled Ljusterö

Pilgrimsleden på Ljusterö går på Ljusterö-Kullas församlings eget skogskifte. Man hittar dit om man med utgångspunkt från parkeringen vid kyrkan går i sydvästlig riktning förbi hembygdsföreningens stuga längs den gamla vägen mot södra Ljusterö. När man efter ca en km ser den stora asfaltvägen mot södra Ljusterö går man ytterligare ca 200 m och där har man på vänster sida parkeringen där leden startar. Leden är bara 2.3 km men den är krävande och kuperad och det tar minst en timme att gå runt. Man bör se upp för halkrisker då det är fuktigt.

Pilgrimsvandring har alltid varit kännetecken för en levande kyrka. De första kristna kallades för ”Vägen” Man gick livets väg!

Hur det än är så är vi alla på samma väg, livets väg. Ordet pilgrim kommer av latinet och betyder främling. Vi möter det som är främmande både inom oss själva, men också utanför, att våga möta våra medmänniskor med kärlek och respekt.

Pilgrimsvandringen har sju nyckelord som vi kan ha med oss: Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande.

För mer info kontakta Anette Lannermo 070-862 05 04

Bild: Magnus Aronsson

Figurer & filurer i kyrkans konstskatt

Är du konstintresserad och nyfiken på de bibliska berättelserna knutna till konstverken i Östra Ryds kyrka? Kom med på studiekvällar där vi tittar på, och samtalar kring, några spännande centrala verk i kyrkan. Kanske hittar vi något oväntat i motiven.

Datum: 24 april, 8 maj, 22 maj, 5 juni och 19 juni, klockan 19.00-20.30