Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Österåker Besöksadress: Bergavägen 13, 18421 Åkersberga Postadress: Box 46, 18421 Åkersberga Telefon: +46(8)54084500 E-post till Svenska kyrkan i Österåker

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Vuxet växande

Unna dig själv lite egen tid, kom till oss för att hämta andan och finna ro för en stund. Att även få möjlighet att samtala med andra människor om livet, det existentiella eller fördjupa sig i sin tro är något som kan innebära att vi växer som människor.

Retreat med kristen djupmeditation

Välkommen till en dag där du får möjlighet till återhämtning. Dagen kommer att vara i tystnad. Vi använder oss av metoden Zazen – att sitta sig till stillhet. Zazen är att sätta sig ner och för en stund sluta upp med att medvetet sträva efter någonting särskilt. Bara koncentrera sig fullständigt på sin hållning, andning och sinnesstämning - här och nu, i ögonblicket.

När: Lördag 27/10 kl. 10:00 – 16:00
Var: Prästgården vid Österåkers kyrka
Information och anmälan: diakon Maria Skogh 08-540 845 12

Välkommen till en dag där du får möjlighet till återhämtning. Vi använder oss av metoden Zazen: att sitta sig till stillhet. Begränsat deltagarantal.

Varför meditation med Zazen i Svenska kyrkan?
Många förknippar meditation med buddism och hinduism men meditation är också den kristna mystikens väg att i stillhet och tystnad öppna sig för Guds kärlek. Vi använder oss av de redskap som finns i zenbuddismen för att ha en öppen och ordlös meditation. I de här sammanhangen får man komma och meditera av helt olika skäl, öppna sig för Guds tilltal, lära sig fokusera på nuet, komma nära sig själv.

MediYoga och Livets pärlor  (jämna veckor)

MediYoga är en svenskt utvecklad terapiform som stöttar människans egen läkning. Alla rörelser i MediYoga utövas långsamt, inkännande och utifrån egen förmåga och egna förutsättningar. Det går att utöva yoga på stol om man känner sig för stel för att sitta på matta på golvet. Genom den forskningsbaserade MediYogan, får du möjlighet att lära känna din kropp och själ, stärka självkänsla och självförtroende för att bättre kunna hantera negativa tankar, stress, rädslor och ångest. Varje pass är knutet till någon eller några av pärlorna i Frälsarkransen/Livets pärlor som du får veta mer om under terminens gång. Passet innehåller även en läst andaktstext för egen fördjupning. Passet leds av AnneLi Amilon, MediYoga-instruktör och präst i församlingen, och Emma Sturesson, samtalsterapeut.

Kom i tid, i ledig klädsel och medverka efter egen förmåga - inga förkunskaper krävs! Du som vill gå in i kyrkan tidigare är välkommen att göra det i tystnad.

Medverkan är genom medlemskap i Svenska Kyrkan, kostnadsfri.

Tid: Fredagar JÄMNA VECKOR kl. 9.45-11.15.
Plats: Åkersberga Kyrkliga Centrum
Vid frågor kontakta Emma Sturesson emma.sturesson (a) svenskakyrkan.se

Dansyoga (ojämna veckor)

Dansen når vårt medvetande på ett djupare plan än vad orden förmår. Dans stärker både de autonoma, immuna och hormonella systemen i vår kropp. Den vetenskapliga forskningen kring dans och dansens läkande hälsoeffekter har uppmärksammats, inte minst inom psykoneuroimmunologin, vilken intresserar sig för hur mentala processer påverkar våra kroppars psykologi. Dans kombinerat med andnings-övningar för bättrar din hjärthälsa, din flexibilitet, styrka och uthållighet. Dans hjälper dig att bli av med stress och negativa tankar. Ju mer vi tränar oss i att memorera rörelser desto mer utvecklar vi våra spegelneuron och förmåga att relatera till andra. Yogadansen börjar och slutar på yogamattan där emellan rör vi oss genom olika rytmer i cirkel eller fritt under ledsagning. Andningen är viktig grund i vår rörelse. Passet leds av AnneLi Amilon, diplomerad cirkeldansledare och präst i församlingen.

Kom i tid, i ledig klädsel och medverka efter egen förmåga - inga förkunskaper krävs! Du som vill gå in i kyrkan tidigare är välkommen att göra det i tystnad.

Medverkan är genom medlemskap i Svenska Kyrkan, kostnadsfri.

Tid: Fredagar UDDA VECKOR kl. 9.45-11.15. 
Plats: Åkersberga Kyrkliga Centrum
Har du frågor om passen? Kontakta: emma.sturesson (a) svenskakyrkan.se

 

MORGONBÖN MED FRUKOST

Unna dig en stunds lugn och ro, ett tillfälle för reflektion och stillhet. Varje fredag morgon möts vi i en kort bön i kyrkan och sedan äter vi frukost och pratar om stort och smått (självkostnadspris).

Tid: Fredagar kl 8.00-8.15 & 9.00-9.15. 

Plats: Åkersberga kyrka

Info & kontakt: Ullakarin Westlin, 08-540 845 70, ullakarin.westlin (a) svenskakyrkan.se

Pilgrimsled Ljusterö

Pilgrimsleden på Ljusterö går på Ljusterö-Kullas församlings eget skogskifte. Man hittar dit om man med utgångspunkt från parkeringen vid kyrkan går i sydvästlig riktning förbi hembygdsföreningens stuga längs den gamla vägen mot södra Ljusterö. När man efter ca en km ser den stora asfaltvägen mot södra Ljusterö går man ytterligare ca 200 m och där har man på vänster sida parkeringen där leden startar. Leden är bara 2.3 km men den är krävande och kuperad och det tar minst en timme att gå runt. Man bör se upp för halkrisker då det är fuktigt.

Pilgrimsvandring har alltid varit kännetecken för en levande kyrka. De första kristna kallades för ”Vägen” Man gick livets väg!

Hur det än är så är vi alla på samma väg, livets väg. Ordet pilgrim kommer av latinet och betyder främling. Vi möter det som är främmande både inom oss själva, men också utanför, att våga möta våra medmänniskor med kärlek och respekt.

Pilgrimsvandringen har sju nyckelord som vi kan ha med oss: Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande.

För mer info kontakta Anette Lannermo 070-862 05 04

Bild: Magnus Aronsson

Figurer & filurer i kyrkans konstskatt

Är du konstintresserad och nyfiken på de bibliska berättelserna knutna till konstverken i Östra Ryds kyrka? Kom med på studiekvällar där vi tittar på, och samtalar kring, några spännande centrala verk i kyrkan. Kanske hittar vi något oväntat i motiven.

Datum år 2019: 24 april, 8 maj, 22 maj, 5 juni och 19 juni, klockan 19.00-20.30

 

”Faith clinic” – vi pratar om livet och om Bibeln

Bibelns människor brottades med samma frågor om livet som vi idag. De ställde frågor om livets mening, om varför vi finns, vart vi är på väg och hur vi ska kunna leva ett gott liv och "Guds ord ger svaret" att tron och handlingar hör ihop.

Samtalet vill föra tankarna till att komma nära både Jesus och varandra och låta Bibeln ge oss vägledning, uppmuntran, kunskap, utmaning, utrustning och näring för vår tro.

Mötet finns till för dig (och vänner) som uppskattar att tillsammans med andra prata om tro och att växa i tro oavsett ålder, språk eller status. Samtalet passar särskilt bra för dig som inte kan delta i söndagens gudstjänster. Vi fördjupar oss i veckan kyrkliga tema.

Tid, plats & tema

25/9 "Hur lever man i världen utan att älska världen?" Rik inför Gud. I Joh. 2:15

23/10 "Vad tillhör kejsaren, och vad tillhör Gud?" Samhällsansvar. Matt 22:21     

4/12 "Behöver Gud min bil?" Vad har jag som Herren behöver? Matt 21:3

Tid: kl. 19:00 – 20:30
Plats: Åkersberga kyrka: lilla kapellet.
Språk: ”Svengelska”
Samordnare: Valentine Ade. Vid frågor kontakta Valentine, präst, på telefon 08-540 845 56 eller e-post valentine.adirobole (a) svenskakyrkan.se

Samtalsgrupp Tro och Liv Roslags-kulla

Vi utgår från Frälsarkransen i samtal och skapande.

Plats: Roslags-Kullas församlingshem.
Vid frågor kontakta Ida Hallström Åsman, kyrkoherde, på telefon 08-540 832 30
eller e-post ida.hallstrom.asman (a) svenskakyrkan.se

Hälsa för själen

Även själen behöver motion. Här hittar du övningar och tips som gör gott för själen.

Läs mer om friskvård för själen >>